GREEN ECONOMY

Μικρότερα «πράσινα» τέλη για ξενοδοχεία, αεροδρόμια, λιμάνια

Τι προβλέπει η απόφαση Κ. Σκρέκα για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ

Μικρότερα «πράσινα» τέλη για ξενοδοχεία, αεροδρόμια, λιμάνια

Ελάφρυνση στις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και κατ’ επέκταση  θα δουν ξενοδοχεία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για την περίοδο 2019-2021, σε συνέχεια απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η εν λόγω απόφαση εξαιρεί τους κλάδους που προαναφέρθηκαν από την αναπροσαρμογή του «πράσινου τέλους» που θα ισχύσει -και μάλιστα αναδρομικά- για τις υπόλοιπες μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Μέσης και της Υψηλής Τάσης.

Κατά συνέπεια, δεν θα κληθούν να καταβάλουν σχεδόν διπλάσιο ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και κατ’ επέκταση θα αποφύγουν σημαντική επιβάρυνση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος από τη συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη χρέωση.

Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης μέτρων που είχε ανακοινωθεί τότε με στόχο τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).  (Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί έναν από τους βασικότερους «αιμοδότες» του ΕΛΑΠΕ).  

Συγκεκριμένα, είχε τότε γίνει λόγος για ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ από την εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών μέσης και υψηλής τάσης, στη  βάση των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας. Το μέτρο προβλεπόταν από προηγούμενη υπουργική απόφαση του Αυγούστου του 2019, με την οποία θεσπίστηκε και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές (χαμηλή τάση), ώστε να μην γίνει αισθητή από τα νοικοκυριά η επίπτωση από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που εφαρμόστηκε μαζί με σειρά άλλων πρωτοβουλιών για τη διάσωση της Επιχείρησης. Είχε όμως διευκρινιστεί από το ΥΠΕΝ ότι τα ξενοδοχεία θα εξαιρούνταν από την αναπροσαρμογή, καθώς πρόκειται για κλάδο που ως γνωστόν έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, γι’ αυτό και έχει αποτελέσει αντικείμενο σειράς ειδικών μέτρων στήριξης.

Η  απόφαση του υπουργού ΠΕΝ (που υπεγράφη στις 17 Μαρτίου και δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» το απόγευμα της Παρασκευής) καθορίζει τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις (σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα κλπ) στα 17 ευρώ/Μεγαβατώρα από 1η Ιανουαρίου 2019, έναντι 8,78 ευρώ/MWh.  Για ξενοδοχεία, λιμάνια και αεροδρόμια, η μεταβατική χρέωση επανακαθορίζεται στα 9,01 ευρώ/MWh, προκύπτει δηλαδή μια οριακή αύξηση σε σχέση με τα ισχύοντα, πολύ μικρότερη όμως από αυτή που προβλέπεται για τις υπόλοιπες μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις.  Προϋπόθεση για να υπαχθεί  σε αυτό το καθεστώς μια επιχείρηση (εξαιρούμενη από τη χρέωση των 17 ευρώ/MWh)  είναι να βρίσκεται σε λειτουργία τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2014 και η ηλεκτρική παροχή της να παραμένει ενεργοποιημένη αδιάλειπτα από τότε.

Για να υπαχθούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει ξανά εντός Απριλίου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News