Green Economy Τετάρτη 24/03/2021, 10:23
GREEN ECONOMY

Οι τραπεζικοί κολοσσοί «έριξαν» 3,8 τρισ. στα ορυκτά καύσιμα την περασμένη 5ετία

Οι τραπεζικοί κολοσσοί «έριξαν» 3,8 τρισ. στα ορυκτά καύσιμα την περασμένη 5ετία

Μεγάλες τράπεζες ανά τον πλανήτη εξακολουθούν να χρηματοδοτούν βιομηχανίες και project ορυκτών καυσίμων, παρά την προσπάθεια για στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Σύμφωνα με νέα μελέτη υπό τον τίτλο Banking on Climate Chaos 2021 οι 60 μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες στον πλανήτη έχουν αθροιστικά ρίξει 3,8 τρισ. δολάρια στα ορυκτά καύσιμα από το 2016 έως και το 2020, την πενταετία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σε ετήσια βάση το 2020 η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 9%. Ωστόσο η μελέτη αποδίδει την εξέλιξη αυτή στα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid19, τα οποία και μείωσαν τη ζήτηση. Μάλιστα παρά την ετήσια πτώση η χρηματοδότηση του 2020 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2016, το πρώτο πλήρες έτος με την Συμφωνία του Παρισιού σε εφαρμογή. 

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι τρεις τράπεζες που έχουν προσφέρει την υψηλότερη χρηματοδότηση είναι αμερικανικές, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα το 2017. Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη συμφωνία φέτος κατά την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης Μπάιντεν. 

Η JPMorgan διέθεσε χρηματοδότηση 53,1 δισ. δολαρίων σε έργα ορυκτών καυσίμων το 2020, η Citi χρηματοδότηση 48,4 δισ. δολαρίων και η Bank of America 42,1 δισ. δολαρίων. 

Η μελέτη, που δημοσιεύεται για 12η χρονιά, είναι προϊόν συνεργασίας επτά μη κυβερνητικών οργανισμών: Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance, and Sierra Club. 

Πηγή: CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News