Green Economy Κυριακή 18/04/2021, 19:55
GREEN ECONOMY

Πέντε γεγονότα-σταθμοί στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια

Πέντε γεγονότα-σταθμοί στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, ξηρασίες και αύξηση των καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή και το κόστος που συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία καθιστούν μονόδρομο τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι ο ενεργειακός κλάδος ευθύνεται για τα δύο-τρίτα των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η στροφή προς τις ΑΠΕ και μακριά από τα ορυκτά καύσιμα εκτός από τα θετικά για το περιβάλλον συνεπάγεται και οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA), ο διπλασιασμός του ποσοστού των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα συνέβαλλε στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ έως και κατά 1,1% έως το 2030 ή κατά 1,3 τρισ. δολάρια. Για την IRENA, η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια αποτελεί μια «μη-αναστρέψιμη» τάση, που επιβεβαιώνεται από πέντε, ιστορικής σημασίας εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο.

  1. Το 2020 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τις ΑΠΕ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγική ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 260 gigawatts(GW) το 2020, υπερβαίνοντας την εγκατεστημένη ισχύ του 2019 σχεδόν κατά 50% και καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

Όπως αναφέρει το World Economic Forum σε ανάλυσή του, επικαλούμενο στοιχεία της IRENA, ποσοστό άνω του 80% των νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαταστάθηκαν πέρυσι ήταν ΑΠΕ, με τη μερίδα του λέοντος(91%) σε ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η εγκατεστημένη ενεργειακή ισχύς από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε από τα 64GW στα 60GW την ίδια περίοδο.

«Οι συγκεκριμένοι αριθμοί γεννούν ελπίδες», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της IRENA, Φραντσέσκο λα Καμέρα.

  1. Η πιο «πράσινη» ημέρα στην ιστορία της Βρετανίας

Η Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών(5η Απριλίου) ήταν ημέρα-ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη Βρετανία. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακές πηγές μηδενικών ρύπων -αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια- ανήλθε στο 80% του συνολικού ενεργειακού μείγμτος.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης έντασης άνθρακα -που μετράει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας- μειώθηκε στα 39gCO2, στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία.

  1. Ηλιακή ενέργεια, ο νέος «βασιλιάς» στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Η ηλιακή ενέργειας θα αποτελέσει τον νέο «βασιλιά» στην παγκόσμια προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος, με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης, όπως προκύπτει από πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας(ΙΕΑ).

Στην έκθεση «World Energy Outlook 2020», η ΙΕΑ προβλέπει νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για κάθε χρονιά μετά το 2022, χάρη στη μείωση του κόστους, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά και κίνητρα για επενδύσεις σε ΑΠΕ σε περισσότερες από 130 χώρες του κόσμου.

«Για έργα με χαμηλού κόστους χρηματοδότηση, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί τη φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία», αναφέρει η ΙΕΑ. Το ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακή ενέργεια συμφέρει από άποψη κόστους περισσότερο από ό,τι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αγορών -ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα και Ινδία.

  1. Όλες οι δημόσιες δομές στην Αδελαϊδα ηλεκτροδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πισίνες, δημοτικά πάρκινγκ, αμαξοστάσια και δημόσια κτήρια στην Αδελαϊδα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας και πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά μέσω ΑΠΕ.

Ακόμη και το ιστορικό κτήριο του δημαρχείου της Αδελαϊδας, που κτίσθηκε το 1866, ηλεκτροδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές. Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα περισσότερο από 11.000 τόνους ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απόσυρση 3.500 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

  1. Το Βιετνάμ αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας κατά 25 φορές μέσα σε έναν μόλις χρόνο

Τα κίνητρα της κυβέρνησης για την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στις στέγες των σπιτιών συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ το 2020. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, η εγκατεστημένη παραγωγική ισχύς αυξήθηκε κατά 9,3GW -δυναμικότητα που ισοδυναμεί με έξι λιγνιτικές μονάδες- σηματοδοτώντας αύξηση κατά 25 φορές σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Το Βιετνάμ κατάφερε να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα. Με βάση τα στοιχεία της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού(Vietnam Electricity), έχουν εγκατασταθεί ηλιακά πάνελ στις στέγες περισσότερων από 101.000 κατοικιών, γραφείων και εργοστασίων ανά τη χώρα.

Tα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια συνεπάγεται πολλά οικονομικά οφέλη, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα.

Δημιουργία θέσεων εργασίας: Ο κλάδος των ΑΠΕ απασχολεί περισσότερο από δέκα εκατ. εργαζομένους παγκοσμίως, με τη δημιουργία περισσότερων από 500.000 νέων θέσεων ετησίως(σύμφωνα με στοιχεία του 2017). Στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται διάφορες ειδικότητες, με θέσεις σε μεταποίηση, εγκατάσταση, μηχανικούς, πωλητές, marketing κ.λπ. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΑΕΠ. Η Στατιστική Υπηρεσία Απασχόλησης των ΗΠΑ(BLS) προβλέπει ότι η απασχόληση στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ θα αυξηθεί κατά 105% έως το 2026 και η ζήτηση για τεχνικούς/μηχανικούς ειδικούς σε ανεμογεννήτριες θα αυξηθεί κατά 96%.

Εισόδημα ιδιοκτητών γης: Οι ΑΠΕ αποτελούν πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος για αγρότες και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας(AWEA), τα αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ αποτελούν πηγή ετήσιου εισοδήματος ύψους 222 εκατ. δολαρίων για τους ιδιοκτήτες γης που φιλοξενεί αιολικά πάρκα.

Μειωμένο ενεργειακό κόστος: Η στροφή προς τις ΑΠΕ συνεπάγεται εξοικονόμηση χρημάτων, τόσο για ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ σε ακίνητα επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας θεωρητικά τη δυνατότητα μείωσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στο μηδέν. Το ακριβές ποσό εξοικονόμησης εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως το πού ζει κανείς. Σύμφωνα με την EnergySage, η μέση εξοικονόμηση κόστους κυμαίνεται από 10.483 στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έως 30.523 δολάρια στη Μασσαχουσέτη.

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακίνητης περιουσίας: Η εγκατάσταση εξοπλισμού ΑΠΕ σε ακίνητα συμβάλλει στην αύξηση της αξίας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην οροφή μιας κατοικίας αυξάνει την αξία της περίπου κατά 20 δολάρια για κάθε δολάριο που εξοικονομείται από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενεργειακή ανεξαρτησία: Η χρήση των ΑΠΕ συμβάλλει στην επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ συνεπάγεται μεν επενδύσεις, στη συνέχεια όμως εξαλείφεται το κόστος καυσίμων, μειώνοντας κατά συνέπεια το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι τιμές δεν υπόκεινται σε διακυμάνσεις, όπως οι τιμές του πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Με βάση πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit(EIU), η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να στερήσει από την παγκόσμια οικονομία έως και 7,9 τρισ. δολάρια έως το 2050, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, ξηρασίας και καταστροφών στις καλλιέργειες υπονομεύουν την ανάπτυξη και απειλούν τις υποδομές.

Αγγελική Κοτσοβού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News