Green Economy Τετάρτη 7/04/2021, 21:30
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την πρώτη του «πράσινη» επένδυση έκανε το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του πλανήτη

Την πρώτη του «πράσινη» επένδυση έκανε το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του πλανήτη

Την πρώτη του επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 1,3 τρισ.δολαρίων. 

Το επενδυτικό ταμείο κατέβαλε 1,4 δισ.ευρώ για να αγοράσει μερίδιο 50% σε ολλανδικό offshore πάρκο αιολικής ενέργειας από την Orsted, τον κολοσσό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Δανίας που θα παραμείνει και διαχειριστής του σχεδίου. Αφού πήρε το πράσινο φως από το νορβηγικό κοινοβούλιο, το επενδυτικο κρατικό ταμείο μπορεί να επενδύσει ενεργητικό του αξίας έως και 14,2 δισ.δολάρια σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Απώτερος στόχος του είναι να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο επενδυτές στην πράσινη ενέργεια, καθώς διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό του από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητη περιουσία.

Η Νορβηγία διοχέτευε τα έσοδά της από τις πετρελαϊκές της δραστηριότητες στο επενδυτικό ταμείο για περισσότερο από 25 έτη, δημιουργώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό κρατικό ταμείο στον πλανήτη που μέχρι πρόσφατα διακρατούσε μόνο κρατικά χρεόγραφα. Την τελευταία 10ετία, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην ακίνητη περιουσία, με επενδύσεις στις αγορές real estate σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τόκιο, καθώς και σε δραστηριότητες στον χώρο των logistics. 

To επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας είχε λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για να επενδύσει σε προγράμματα ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τις αρχές του 2020 και είχε ήδη συμμετάσχει σε μία δημοπρασία για να αγοράσει ενεργητικό σε ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ωστόσο επιτυχία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News