Green Economy Τρίτη 15/12/2020, 23:41
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΗΠΑ: Με επενδύσεις 2,5 τρισ.δολαρίων θα περάσουν στην «πράσινη» ενέργεια

ΗΠΑ: Με επενδύσεις 2,5 τρισ.δολαρίων θα περάσουν στην «πράσινη» ενέργεια

Το υπέρογκο ποσό των 2,5 τρισ.δολαρίων θα χρειαστεί να δαπανηθεί την επόμενη δεκαετία στις ΗΠΑ για τη μετάβασή τους σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το διοξείδιο του άνθρακα, όπως εκτιμούν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον. 

Για να μπορέσουν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, θα χρειαστεί να επενδύσουν σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να κατασκευάσουν σπίτια πιο αποδοτικά ενεργειακά και να βάλουν στους δρόμους περί τα 50 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα.

Παρότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την εξοικονόμηση κόστους από την φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και τη δημιουργία περίπου ένα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, ένα σύστημα απαλλαγμένο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τον παγκόσμιο κίνδυνο για καταστροφές που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.  

Η παραγωγή ενέργειας από πηγές όπως αιολική ή ηλικακή ενέργεια και ταυτόχρονα μία σημαντική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει το κόστος ενέργειας χαμηλότερα από το 6% του αμερικανικού ΑΕΠ έως το 2050, πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα. 

Η μείωση της χρήσης άνθρακα έως το 2030 καθώς και πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 65% έως 100% έως το 2050 θα οδηγούσε μεν σε εξαφάνιση κάποιων θέσεων εργασίας, όμως αυτό θα αντισταθμιζόταν απο τις νέες δυνατότητες που θα ανοίγονταν, ειδικά στις κατασκευές και στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι έως το 2030 θα μπορούσαν να δημιουργηθούν επιπλέον 500.000 έως 1 έκατομμύριο θέσεις εργασίας. 

Η μείωση των εκπομπών ρύπων στο μηδέν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, όπως:

– Τετραπλασιασμό της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα 600 γιγαβάτ, ποσότητα αρκετή για να παράγει περίπου το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. 

– Αύξηση της δυνατότητας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 60%. 

– Κυκλοφορία 50 εκατ.ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους και δημιουργία τουλάχιστον 3 εκατ. σταθμών φόρτισης. 

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News