Green Economy Τρίτη 2/02/2021, 19:32
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Επενδύσεις 80 δισ.ευρώ για σταθμούς φόρτισης χρειάζεται η Ε.Ε. για να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς στόχους της

Επενδύσεις 80 δισ.ευρώ για σταθμούς φόρτισης χρειάζεται η Ε.Ε. για να ανταποκριθεί στους περιβαλλοντικούς στόχους της

Σε επενδύσεις ύψους 80 δισ.ευρώ για σταθμούς φόρτισης θα χρειαστεί να προχωρήσει η Ε.Ε. για να μπορέσει για να υλοποιήσει το σχέδιό της για πενταπλασιασμό της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως τα τέλη της δεκαετίας και να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

Η Ε.Ε. έχει ανακοινώσει ότι για να μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% αυτή τη δεκαετία από τα επίπεδα του 2019, θα πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους έως το 2030 περί τα 30 εκατ. ή και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η Eureletric προβλέπει ότι έως το 2030 η Ε.Ε. θα έχει ένα στόλο από ηλεκτρικά οχήματα της τάξης των 10,5 εκατομμυρίων, πολύ χαμηλότερα του αριθμού που απαιτείται για την υλοποίηση του στόχου της. 

Στα τέλη του 2019, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στην Ε.Ε. ανέρχονταν στα 615.000, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτου. Αυτά τα οχήματα ανεφοδιάζονται από λιγότερους από 250.000 σταθμούς φόρτισης, οι οποίοι θα πρέπει να αυξηθούν στα 3 εκατομμύρια έως το 2030 για να ανταποκριθούν στους στόχους της Ε.Ε., σύμφωνα με μελέτη της Eurelectric, που εκπροσωπεί τις κορυφαίες επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. και της Ernst & Young. 

Η Eurelectric κάλεσε την Ε.Ε. να επιβάλει υποχρεωτικούς όρους προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πωλούν οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Η Ε.Ε. έχει χρησιμοποιήσει τους κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ισχύουν για τα αυτοκίνητα προκειμένου να προωθήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τα τελευταία χρόνια και εφέτος θα προτείνει ακόμη πιο αυστηρές προδιαγραφές για να επιταχύνει τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News