Green Economy Τετάρτη 16/12/2020, 14:50
GREEN ECONOMY

Τα επόμενα βήματα έως το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ από την Next.e.GO SE

Τα επόμενα βήματα έως το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή υπογραφής της επένδυσης της γερμανικής Next.e.GO SE για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Η μεγαλόπνοη επένδυση, συγκεκριμένα, προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συνιστά πρωτοβουλία του Enterprise Greece και της Next.e.GO SE.

Η γερμανική εταιρεία παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα χαμηλού κόστους και θεωρείται από τους κύριους ανταγωνιστές της Tesla στον συγκεκριμένο τομέα. Η εποένδυσή αυτή, μάλιστα, έρχεται να προστεθεί στο φιλόδοξο project της επίσης γερμανικής Volkswagen στην Αστυπάλαια, αλλά και στις επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Έως 45.000 αυτοκίνητα ετησίως

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγική δυναμική του εργοστασίου θα ανέρχεται σε 30.000 έως 45.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ θα απασχολεί άμεσα 1.000 άτομα και έμμεσα 5.500 περίπου. Στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. 

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σήμερα «κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα», ενώ επεσήμανε ότι «θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στις υπηρεσίες αλλά και στη βιομηχανία αιχμής και χαίρομαι που κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση»

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια ανοικτή οικονομία, πιο φιλική στις επενδύσεις. Προσφέρουμε όχι μόνο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό προσωπικό με υψηλές γνώσεις» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη κάθε προσπάθειας της εταιρείας, από την αδειοδότηση ως την κατασκευή.

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματίας, Κώστα Φραγκογιάννη, το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας».

Τα επόμενα βήματα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια «κατ’ αρχήν συνεργασία», η οποία αφορά τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της μεγάλης επένδυση. Βάσει των εκτιμήσεων, η πλήρης συμφωνία θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων 3-6 μηνών, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα. 

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει, ειδικότερα, την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Επίσης την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας. Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News