GREEN ECONOMY

«Πράσινο» μηχανισμό για πιο ανταγωνιστικό ρεύμα ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

«Πράσινο» μηχανισμό για πιο ανταγωνιστικό ρεύμα ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

«Η σταθερά υψηλότερη τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνει ανοδική πορεία τους τελευταίους οκτώ μήνες. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα είχε τρεις φορές υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (64,4 ευρώ/Μεγαβατώρα) από την τιμή συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool που διαμορφώθηκε στα 20,1 ευρώ/Μεγαβατώρα».

Τα στοιχεία αυτά που αναφέρονται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ λειτουργούν ως ηχηρή υπενθύμιση για το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, που απασχολεί έντονα τη βιομηχανία. Αποτελεί δε μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων και της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ετοιμάζει -σύμφωνα με πληροφορίες-  έναν μηχανισμό με διπλή στόχευση: Να καταστήσει πιο ανταγωνιστικά τα τιμολόγια ρεύματος, μειώνοντας παράλληλα το ανθρακικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο του μηχανισμού θα  βρίσκονται τα γνωστά PPA (Power Purchase Agreements- μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος) και η γενική κατεύθυνση είναι η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για σύναψη PPA με παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). «Επιδιώκουμε να γίνει η ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση πιο ανταγωνιστική αλλά και πιο φιλο-περιβαλλοντική», σημειώνουν από το ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η «βεντάλια παρεμβάσεων που σχεδιάζεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ θα συμβάλλουν στη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας με διαφανή τρόπο». Καθώς η παροχή κινήτρων εγείρει θέματα κρατικής ενίσχυσης, ο μηχανισμός θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ για τη χρηματοδότηση των εν λόγω κινήτρων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.  Εκτιμάται ότι το πρώτο από αυτά τα «πράσινα» PPA μπορεί να υπογραφεί εντός του έτους και ο μηχανισμός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι ρητή αναφορά στο κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούλιο, κατά την παρουσίαση νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα. «Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», είχε πει τότε. Είχε μάλιστα προαναγγείλει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις εταιρείες της μέσης τάσης, η οποία νομοθετήθηκε στο τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της βιομηχανίας, μιλώντας προς το «MR» υπενθυμίζουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει προς το ΥΠΕΝ για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, όπως νέο μοντέλο για τις χρεώσεις ΥΚΩ, καθώς και την άμεση προκοινοποίηση του νέου μηχανισμού για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News