GREEN ECONOMY

Στο τέλος καλοκαιριού και με νέα κριτήρια  το νέο «Εξοικονομώ»

Στο τέλος καλοκαιριού και με νέα κριτήρια  το νέο «Εξοικονομώ»

Στο τέλος του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα έχει διαφορετικό σχεδιασμό από το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών, και στο οποίο το βασικό κριτήριο ένταξης των αιτήσεων ήταν η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αίτησης, στη βάση της αρχής «First In-First Out” (FIFO).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εξέλιξη βρίσκεται –σε συνεργασία με τα Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- η εξειδίκευση των νέων κριτηρίων, στη βάση των ακόλουθων κατευθυντηρίων γραμμών:

-Θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου (στο προηγούμενο Εξοικονομώ είχε τεθεί ως προϋπόθεση οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να επιτυγχάνουν βελτίωση της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου κατά τρεις βαθμίδες τουλάχιστον), καθώς και η παλαιότητα του κτιρίου

-Θα λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές-περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Θα εισαχθεί σύστημα «βαθμοημερών» (που θα υπολογίζει πόσο κρύο ή ζέστη κάνει κάθε ημέρα σε κάθε περιοχή),  αξιοποιώντας τη μεθοδολογία που ανέπτυξε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΕΜΥ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

-Θα προσαρμοστούν τα εισοδηματικά κριτήρια με το βλέμμα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, που τίθεται ως κεντρικός στόχος μαζί με την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας

-Θα επανεξεταστούν οι επιλέξιμες παρεμβάσεις και η αρχιτεκτονική των επιδοτήσεων

Κατά τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις για τη νέα μεθοδολογία θα γίνουν σύντομα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία (με την κατάρτιση του οδηγού του νέου προγράμματος), Σημειώνεται ότι ο ανασχεδιασμός του προγράμματος οδηγεί σε μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα –που είχε πάντως τεθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ- και που προέβλεπε έναρξη του επόμενου «Εξοικονομώ» στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Μια πρόγευση για τις αλλαγές που έρχονται στο «Εξοικονομώ» -και τους λόγους για τους οποίους δρομολογούνται- είχε δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή στις αρχές του μήνα.

Όπως είχε πει εξηγήσει τότε, «Προκρίναμε το κριτήριο της ταχύτητας στην πρώτη φάση της πρόσκλησης γιατί να θέλαμε να διοχετευθούνε γρήγορα χρήματα στη βάση της οικονομίας και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Άρα τι κάναμε; Στην πρώτη φάση πράγματι προωθήσαμε 900 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες. Στην επόμενη φάση θα θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων η ηλικία του κριτηρίου, η υποστήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε κάθε περιφέρεια…Το Εξοικονομώ κατ΄οίκον είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και για αυτό θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δίκαιο».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News