GREEN ECONOMY

ΑΔΜΗΕ: Σχέδιο «άμεσης δρασης» για την ομαλή λειτουργία του συστήματος

ΑΔΜΗΕ: Σχέδιο «άμεσης δρασης» για την ομαλή λειτουργία του συστήματος

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας την «επόμενη ημέρα» του συμβάντος στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που έχει θέσει εκτός λειτουργίας έναν από τους αυτομετασχηματιστές του Κέντρου και με «φόντο» τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα.

Όπως εξηγούν στο “MR” αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή –που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα…. δεν είναι φίλοι των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας-, έχουν καταρτίσει σχέδιο «άμεσης δράσης» για τη λειτουργία του Συστήματος χωρίς διαταραχές για τους καταναλωτές. «Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου είναι πολύ σημαντικός κόμβος του Συστήματος, γιατί από αυτόν εξαρτάται τροφοδοσία όχι μόνο μεγάλων περιοχών της Δυτικής και της Κεντρικής Αττικής, αλλά και της Πελοποννήσου. Με τα σημερινά δεδομένα, έως ότου εγκατασταθεί ο νέος αυτοσχηματιστής –μέσα στην άνοιξη-, απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Στο πλαίσιο αυτό, βρισκόμαστε σε συντονισμό με τον ΔΕΔΔΗΕ για την βέλτιστη κατανομή των φορτίων της Αττικής μεταξύ των υπολοίπων κόμβων (ΚΥΤ Παλλήνης, Αγίου Στεφάνου, Αργυρούπολης, Ρουφ), ώστε να ελαφρυνθεί ο «φόρτος» του ΚΥΤ Κουμουνδούρου στο επόμενο διάστημα και να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η βλάβη».

Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – κρίσιμος είναι και ο ρόλος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση του ισοζυγίου παραγωγής και φορτίων. «Ο ΑΔΜΗΕ εκ του ρόλου του ως εγγυητή της ευστάθειας του Συστήματος Μεταφοράς δίνει οδηγίες και εντολές στους παραγωγούς, όπως προβλέπεται και από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Η τήρηση των κανόνων αυτών ιδίως ενόψει της κακοκαιρίας που έρχεται αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Πέρα από τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ για τη θωράκιση του Συστήματος. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός «περνά» από την ανανέωση των παλαιότερων, κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού, μέσω του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων, ύψους 80 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από το 2018. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες 10 νέοι αυτομετασχηματιστές, διακόπτες κ.α.. Για την επόμενη διετία, οι προγραμματισμένες επενδύσεις για ανανέωση του εξοπλισμού θα προσεγγίσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού είναι ο εκσυγχρονισμός των ΚΥΤ της Αττικής, που «μετρούν» αρκετές δεκαετίες ζωής. Πιο ώριμος είναι ο σχεδιασμός για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, καθώς εντός του 2020 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την πλήρη ανακατασκευή του, στον οποίο ανάδοχος ανακηρύχθηκε  η «Μυτιληναίος». Το έργο έχει προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2023. Τις επόμενες ημέρες θα «πέσουν» και οι επίσημες υπογραφές, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Υπερυψηλή Τάση (400 KV από 150 KV), έργο που έχει ενταχθεί στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Υμηττού, (για την οποία ειρήσθω εν παρόδω γνωμοδοτεί σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής) και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην περιοχή. Τέλος, σε σειρά διαδικαστικών και αδειοδοτικών εμποδίων έχει προσκρούσει το project της ανακατασκευής του ΚΥΤ Ρουφ, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (Δήμοι Αθηνών και Αιγάλεω, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) διαρκούν εδώ και δυο περίπου χρόνια, χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News