ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Φρένο» στις αυξήσεις τιμών της αγοράς χονδρικής

Θέμα 24ωρων η εφαρμογή των μέτρων της ΡΑΕ

«Φρένο» στις αυξήσεις τιμών της αγοράς χονδρικής

Θέμα λίγων 24ωρων είναι η εφαρμογή των μέτρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργιας για την Αγορά Εξισορρόπησης, με τα οποία επιδιώκεται να μπει «φρένο» στο κόστος της εν λόγω αγοράς και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού συνολικά.

Η σχετική απόφαση του ΡΑΕ δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της και θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μέρες μετά την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ (που αναμένεται άμεσα) φέρνοντας στοχευμένες αλλαγές στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, δια της οποίας διασφαλίζεται ότι  η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει τη ζήτηση σε πραγματικό χρόνο στο πλαίσιο του Target Model, του νέου μοντέλου λειτουργίας των χονδρεμπορικών αγορών που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2020.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται  είναι δυο:

Πρώτον, η αναστολή υποβολής καθοδικών προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές για περιορισμένο χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα μέχρι την άρση του κορεσμού του Συστήματος της Πελοποννήσου, που θα επέλθει με τη θέση σε λειτουργία της νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έργο που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ θα είχε ήδη ολοκληρωθεί, αλλά καθυστερεί λόγω των αντιδράσεων της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων στην ανέγερση δυο πυλώνων στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηριού.

Δεύτερον ορίζεται ότι στις προσφορές των παραγωγών τόσο για ανοδική όσο και για καθοδική Ενέργεια Εξισορρόπησης, όλα τα βήματα θα πρέπει να είναι τεχνικά υλοποιήσιμα, καθώς θα πρέπει να συνάδουν με την Τεχνικά Ελάχιστη Παραγωγή της αντίστοιχης μονάδας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, «τα μέτρα συγκεράζουν τον διπλό στόχο, αφενός της κατά το δυνατόν ελάχιστης παρέμβασης ως προς τον καθορισμό των τιμών, ώστε να διατηρείται ουσιωδώς ελεύθερη να λειτουργήσει, αφετέρου της αποκατάστασης συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας και ανταγωνισμού, καθώς ενισχύουν το πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, αποθαρρύνοντας την εμφάνιση καταχρηστικών συμπεριφορών». 

Φόβοι για ντόμινο ανατιμήσεων

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου έτους υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και προκαλώντας την παρέμβαση όχι μόνο της ΡΑΕ, αλλά και τις προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου «ντόμινο» αυξήσεων των τιμών του ρεύματος. Ακολούθως, η  ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση για θέσπιση ορίων για τρεις μήνες στην υποβολή προσφορών τόσο για ανοδική όσο και καθοδική ενέργεια και ισχύ εξισορρόπησης, καταλήγοντας τελικά σε μια πιο μετριοπαθή δέσμη μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν επαρκή για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να θεραπεύσουν τις «παιδικές ασθένειες» του Target Model.  Κύκλοι των ενεργοβόρων καταναλωτών εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ παράγοντες από τον κλάδο προμήθειας ρεύματος επισημαίνουν στο MR  ότι στόχος είναι να διατηρηθεί το κόστος εξισορρόπησης σε «λελογισμένα επίπεδα» μέχρι την εφαρμογή μέτρων μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως ο μόνιμος  Μηχανισμός Αποζημίωσης Ισχύος (CRM) αλλά και μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς (market monitoring). Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι «πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη ότι στο νέο μοντέλο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς τα κόστη θα είναι ίδια με το προηγούμενο μοντέλο, πολλώ δε μάλλον καθώς κινούμαστε προς ένα ενεργειακό σύστημα με όλο και περισσότερες ΑΠΕ, άρα και μεγαλύτερες ανάγκες για υπηρεσίες ευελιξίας. Αυτοί που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, θα πρέπει να αποζημιώνονται…»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News