Green Economy Σάββατο 6/02/2021, 20:20
GREEN ECONOMY

O Eλον Μασκ στην πρώτη θέση της λίστας με τους «πράσινους» δισεκατομμυριούχους του πλανήτη

O Eλον Μασκ στην πρώτη θέση της λίστας με τους «πράσινους» δισεκατομμυριούχους του πλανήτη

O Τζον Ροκφέλερ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία φέρνοντας επανάσταση στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ενάμισι αιώνα αργότερα, ο Ελον Μασκ διεκδικεί τον ίδιο τίτλο περιορίζοντας τη ζήτηση για το προϊόν που έφερε τον πλούτο στον Ροκφέλερ.

Με τον πλανήτη να επιταχύνει τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη γίνονται και αυτές «πράσινες» με τη νέα γενιά των μεγιστάνων να συσσωρεύουν τον πλούτο τους από την καθαρή ενέργεια. Στον κορυφή της λίστας του Bloomberg με τους «πράσινους δισεκατομμυριούχους» του πλανήτη βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε 622% πέρυσι, στα 199,2 δισ.δολάρια. Οι 15 δισεκατομμυριούχοι της λίστας του Bloomberg συσσώρευσαν το πλούτο τους χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, των μπαταριών και της ηλιακής ενέργειας.

Η δέσμευση τόσο των κορυφαίων ηγετών του πλανήτη όσο και πολλών επιχειρήσεων να επιτύχουν μηδενικούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα δημιούργησε μία κεκτημένη ταχύτητα υπέρ των μετοχών εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευής ανεμογεννητριών και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Από πέρυσι τον Απρίλιο, ο δείκτης S&P για την παγκόσμια καθαρή ενέργεια έχει ενισχυθεί 231% έναντι των κερδών 53% για το δείκτη S&P 500. Οι 15 μεγαλύτερες περιουσίες που προέρχονται από βιομηχανικούς κλάδους που προσφέρουν λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής φθάνουν την αξία των 355 δισ.δολαρίων, δύο φορές μεγαλύτερες από την κεφαλαιοποίηση των Royal Dutch Shell και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από την κεφαλαιοποίηση της ΒΡ.

Η «πράσινη» περιουσία του Μασκ είναι επίσης τρεις φορές μεγαλύτερη από το συνολικό πλούτο των τεσσάρων Κινέζων δισεκατομμυριούχων που κατατάσσονται στη δεύτερη θέση. Οι Ζενγκ Γιουγκουν, Χιουάνγκ Σιλίν, Πέι Ζένχουα και ο Λι Πινγκ έχουν συνολικό «πράσινο» πλούτο αξίας 60,7 δισ.δολαρίων χάρη στα μερίδιά τους στην Contemporary Amperex Technology, το μεγαλύτερο στον κόσμο προμηθευτή μπαταριών για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, στους πελάτες του οποίου συμπεριλαμβάνεται και η Tesla.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 80% των δισεκατομμυριούχων της «πράσινης» λίστας προέρχονται από την Κίνα, σε μία ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου της Κίνας ως κέντρου για καθαρές τεχνολογίες, όπως ανταλλακτικά για ηλιακά πάνελ και μακράν η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι ανθηρές βιομηχανίες που επικεντρώνεται στην πράσινη μετάβαση κέρδισαν σημαντικό έδαφος μετά τη δέσμευση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ πέρυσι το Σεπτέμβριο να επιτύχει «ουδετερότητα στην χρήση διοξειδίου του άνθρακα» έως το 2060. Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. έχει βάλει μπρος την Πράσινη Συμφωνία η οποία ενθαρρύνει ετησίως επενδύσεις αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις ΗΠΑ, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε τη θητεία του στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και πρότεινε ένα σχέδιο καθαρής ενέργειας ύψους 2 τρισ.δολαρίων, προωθώντας τη ζήτηση για ενεργειακούς αποθηκευτικούς χώρους με τη βοήθεια του λιθίου και επταπλασιαμό της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων τη προσεχή πενταετία σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence.

Με εξαίρεση τον Αυστραλό Αντονι Πράτ στην έβδομη θέση και τον Γερμανό Αλόις Γούμπεν στην ένατη θέση, όλοι οι υπόλοιποι δισεκατομμυριούχοι είναι από την Κίνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News