Green Economy Πέμπτη 4/02/2021, 21:20
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δανία: Θα κατασκευάσει τεχνητό νησί αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

Δανία: Θα κατασκευάσει τεχνητό νησί αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

To μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας αποτελεί το τεχνητό νησί ενέργειας αξίας 25 δισ.στερλινών (34 δισ.δολαρίων) στο οποίο θα δημιουργηθεί 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της, στο μέσον της Βόρειας Θάλασσας.

Το νησί θα έχει μία έκταση 120.000 τετρ.μέτρων και στην πρώτη φάση του θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τρία εκατομμύρια νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Θα προστατεύεται από τις θύελλες και τα κύματα από ένα ψηλό θαλάσσιο τείχος, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή λιμένος. 

Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών της Δανίας εξασφάλισε ευρεία πολιτική υποστήριξη για το  κατασκευαστικό αυτό έργο, στο οποίο το κράτος θα έχει μερίδιο 51%, ενώ το υπόλοιπο θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. «Αυτή είναι η μεγάλη στιγμή για τη Δανία αλλά και για τη μετάβαση ολόκληρου του πλανήτη στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός της Δανίας για την Κλιματική Αλλαγή Νταν Γιόργκενσεν. Το έργο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της δυναμικής της Ευρώπης σε υπεράκτια κέντρα αιολικής ενέργειας. 

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει πολλά συνδεδεμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2033. Αρχικά θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την παραγωγή 5 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας τριπλασιάζοντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Δανίας σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί αργότερα στα 12 γιγαβάτ.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες πλευρές εφιστούν την προσοχή ότι το νησί αυτό θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από το 2033, που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο της να μειώσει έως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% από τα επίπεδα του 1990.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News