Green Economy Πέμπτη 4/02/2021, 20:35
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σκωτία: Καινοτόμα προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη θάλασσα

Σκωτία: Καινοτόμα προγράμματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη θάλασσα

Κάποια αποστακτήρια ουίσκι στο αρχιπέλαγος δυτικά της Σκωτίας σύντομα θα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από υποθαλάσσιες ανεμογεννήτριες. Η εταιρεία παραγωγής ενέργειας με παλιρροιακή δύναμη, Nova Innovation, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες ανάμεσα στα νησιά Τζούρα και Ισλεϊ, που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Εβρίδων. H κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η θαλάσσια ενέργεια στην απεξάρτηση περιοχών και επιχειρήσεων από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα.

Η ιδέα είναι ένα πρόγραμμα δυναμικότητας 3 μεγαβάτ το οποίο θα απεξαρτήσει τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα στέλνοντας την ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η αυτή η ηλεκτρική ενέργεια θα τροφοδοτεί και τα αποστακτήρια ουίσκι είτε με απευθείας σύνδεση είτε μέσω του δικτύου. 

Στις θάλασσες της Σκωτίας βρίσκονται στα «σκαριά» ενδιαφέροντα προγράμματα που επικεντρώνονται στη θαλάσσια ενέργεια. Το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται σε μία σειρά τεχνολογιών και καινοτομιών που προωθούνται στο αρχιπέλαγο των νήσων Ορκνι της Σκωτίας, το οποίο αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC), όπου οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στην ανοικτή θάλασσα. Πέρυσι το Νοέμβριο, η EMEC είχε θέσει σε πειραματική λειτουργία μία «μπαταρία ροής» 1,8 μεγαβάτ με σκοπό την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τουρμπίνες οι οποίοι λειτουργούν με τη βοήθεια της παλιρροιακής και κυματικής δύναμης σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την παλιρροιακή και κυματική ισχύ είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει ανακοινώσει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τεχνολογίες που έχουν σχέση με τη θάλασσα αυξήθηκε κατά 13% το 2019. Ομως, ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά. Οπως έχει ήδη επισημάνει η υπηρεσία, χρειάζονται πολιτικές για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης έτσι ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος και να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις ευρείας κλίμακας. 

Το 2019 προστέθηκε στην Ευρώπη μία δυναμικότητα μόλις 1,52 μεγαβάτ από παλιρροιακή ισχύ, σύμφωνα με την Ocean Energy Europe. Aπό κυματική ισχύ, η δυναμικότητα ήταν μόλις 0,6 μεγαβάτ.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News