Green Economy Πέμπτη 18/04/2024, 22:48
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Μεικτή εικόνα εν μέσω ιρανικών απειλών και ισχυρού δολαρίου

Η άνοδος είχε πυροδοτήσει εικασίες ότι το αργό μπορεί να ανακτήσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Μεικτή εικόνα εν μέσω ιρανικών απειλών και ισχυρού δολαρίου

Μεικτή είναι η εικόνα που εμφάνισε το πετρέλαιο την Πέμπτη, καθώς οι αγορές στάθμισαν τον κίνδυνο από την απειλή ενός πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ.

Το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε ελάχιστα μεταβαλλόμενο κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι, αφού ταλαντεύτηκε μεταξύ κερδών και απωλειών σε εύρος σχεδόν 2 δολαρίων, αφήνοντας τελικά το αργό κοντά στο χαμηλό τριών εβδομάδων στο οποίο έφτασε την Τετάρτη.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παρέμειναν, με το Ιράν να προειδοποιεί το Ισραήλ να μην επιτεθεί στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, απειλώντας να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα. Προς το παρόν, το πετρέλαιο φέρει ένα premium 5 έως 10 δολαρίων το βαρέλι λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά τα futures μπορεί να πέσουν χωρίς κλιμάκωση, δήλωσε η Goldman Sachs Group Inc.

Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη του αργού εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από το ευρύτερο κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου καθιστά ακριβότερα τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα αυτό. Η θεμελιώδης εικόνα είναι επίσης θολή και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν την Τετάρτη μετά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε.

Πετρέλαιο: Μεικτή εικόνα εν μέσω ιρανικών απειλών και ισχυρού δολαρίου-1

 

Παρά την πρόσφατη πτώση, το πετρέλαιο παραμένει αρκετά υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ στηρίζουν μια αγορά που έχει ενισχυθεί από τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Η άνοδος είχε πυροδοτήσει εικασίες ότι το αργό μπορεί να ανακτήσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, τερματίζοντας μια εξάμηνη αναστολή, σε μια κίνηση που μπορεί να παρεμποδίσει τις ροές από το νοτιοαμερικανικό έθνος. Ταυτόχρονα, νέες κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο συμπεριλήφθηκαν ως μέρος ενός πακέτου εξωτερικής βοήθειας που κυκλοφόρησαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το WTI Μαΐου είχε μικρές διακυμάνσεις στα 82,73 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Ιουνίου υποχώρησε κατά 0,2% για να διαμορφωθεί στα 87,11 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News