Green Economy Τρίτη 23/01/2024, 22:41
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, εν μέσω αύξησης της προσφοράς

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, εν μέσω αύξησης της προσφοράς

Το πετρέλαιο υποχώρησε σε μια δύσκολη συνεδρίαση, καθώς οι έμποροι στάθμισαν την κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή έναντι των προσδοκιών για αύξηση των προμηθειών.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι τη Δευτέρα για να εμποδίσουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα να επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρά τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 0,5% για να διαμορφωθεί κοντά στα 74 δολάρια το βαρέλι, αφού ταλαντεύτηκε σε ένα εύρος τιμών μικρότερο των 2 δολαρίων.

«Αυτό το καθεστώς διαπραγμάτευσης με εύρος τιμών είναι ο “κρυπτονίτης” των οπαδών της τάσης», δήλωσε ο Daniel Ghali, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities. Η στενή ζώνη δραστηριότητας οδηγεί τους αλγόριθμους να αγοράζουν υψηλά και να πωλούν χαμηλά, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, είπε.

Παρόλα αυτά, ένα κρίσιμο βαρόμετρο της αγοράς πετρελαίου για την προσφορά και τη ζήτηση, γνωστό ως prompt-spread, έχει ενισχυθεί από τους αυξημένους κινδύνους στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent του πρώτου μήνα διαπραγματεύονται με premium 44 σεντς στο επόμενο συμβόλαιο, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, εξαιρουμένων των ημερών λήξης.

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, εν μέσω αύξησης της προσφοράς-1

Το αργό έχει δυσκολευτεί να χαράξει μια σαφή κατεύθυνση φέτος, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τη δέσμευση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών να περιορίσει την παραγωγή. Τα κέρδη του πετρελαίου έχουν περιοριστεί από τις ενδείξεις για άφθονη παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να προβλέπει άφθονη προσφορά. Επιπλέον, η Λιβύη επανεκκίνησε τις ροές από το μεγαλύτερο πεδίο της μετά από μια διακοπή, και οι γεωτρήσεις στις ΗΠΑ ανακάμπτουν από μία παύση που έβλαψε τις επιχειρήσεις.

Στη Ρωσία, οι θαλάσσιες αποστολές αργού της χώρας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών, μετά τη συνέχιση της κακοκαιρίας σε ορισμένα λιμάνια και μια ουκρανική επίθεση με drone που σταμάτησε για λίγο τις ροές από έναν βασικό τερματικό σταθμό εξαγωγών της Βαλτικής.

Οι τιμές των πετρελαιοειδών που έχουν διαμορφωθεί στο σύνολο της χώρας είναι πολύ χαμηλές με το WTI Μαρτίου να υποχωρεί κατά 39 σεντς για να διαμορφωθεί στα 74,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent Μαρτίου να υποχωρεί κατά 51 σεντς για να διαμορφωθεί στα 79,55 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News