Green Economy Τετάρτη 10/01/2024, 22:01
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Πτώση 1,4% για το WTI εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Πτώση 1,4% για το WTI εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο ταλαντεύτηκε σε μια ακόμη ασταθή συνεδρίαση μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού που υποβάθμισε την απειλή για τον εφοδιασμό από τις πρόσφατες κλιμακώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το West Texas Intermediate σημείωσε πτώση 1,4% για να διαπραγματευτεί κοντά στα 71 δολάρια το βαρέλι μετά την απροσδόκητη διόγκωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 1,34 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα στον αποθηκευτικό κόμβο του Cushing, το σημείο παράδοσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης WTI, μειώθηκαν για πρώτη φορά σε 12 εβδομάδες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του prompt spread του συμβολαίου σε μια ανοδική backwardated δομή.

Το πετρέλαιο είχε σημειώσει νωρίτερα άνοδο έως και 1,9% μετά τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές. Τα επεισόδια -τα οποία συνεχίζονται παρά την ανάπτυξη ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- θεωρούνται απόρροια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. 

Πετρέλαιο: Πτώση 1,4% για το WTI εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ-1

Το αργό κυμαίνεται σε ένα εύρος τιμών περίπου 5 δολαρίων τον τελευταίο μήνα, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τις προοπτικές για τα επόμενα τρίμηνα. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, το κλείσιμο του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της Λιβύης και οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ ενισχύουν τις τιμές, ενώ οι προβλέψεις για τη ζήτηση τις μετριάζουν.

Ο επικεφαλής Ασίας στον εμπορικό γίγαντα Vitol Group προέβλεψε ότι οι αγορές θα είναι σχετικά ισορροπημένες φέτος, καθώς η αύξηση της ζήτησης δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη νέα προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του. Η έκκληση είναι παρόμοια με την πρόσφατη πρόβλεψη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας ότι η προσφορά και η ζήτηση θα είναι ισοδύναμες το 2024. 

Το WTI Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,4% στα 71,20 δολάρια το βαρέλι στις 13:32 στη Νέα Υόρκη (20:32 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent Μαρτίου σημείωνε πτώση 1,5% στα 76,45 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News