Green Economy Δευτέρα 18/03/2024, 22:25
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 4 μηνών μετά τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Ρωσίας και τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 4 μηνών μετά τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Ρωσίας και τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, καθώς οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια αύξησαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα βασικά κινεζικά οικονομικά στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο άνω του 2% και διαμορφώθηκε πάνω από τα 82 δολάρια για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου. Η εργοστασιακή παραγωγή και οι επενδύσεις της Κίνας αυξήθηκαν πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους και η χώρα διύλισε ποσότητα ρεκόρ αργού, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Δευτέρας.

Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπληξαν πολλά εργοστάσια στη Ρωσία, ορισμένα βαθιά μέσα στο έδαφος της χώρας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ντίζελ αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη σημείωσαν άνοδο για έκτη φορά.

 

Πετρέλαιο: Σε υψηλό 4 μηνών μετά τις επιθέσεις στα διυλιστήρια της Ρωσίας και τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας-1

 

«Τα χτυπήματα στα ρωσικά διυλιστήρια πρόσθεσαν 2 έως 3 δολάρια το βαρέλι σε ασφάλιστρο κινδύνου για το αργό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο παραμένει σε ισχύ καθώς ξεκινάμε αυτή την εβδομάδα με περισσότερες επιθέσεις το Σαββατοκύριακο», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. 

Το αργό έχει ξεφύγει από το στενό εύρος συναλλαγών που κυριάρχησε τους πρώτους μήνες του έτους, με τις τιμές να φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η άνοδος υποστηρίχθηκε επίσης από τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προειδοποιεί για έλλειμμα προσφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές οδήγησε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley, να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου.

Το WTI Απριλίου πρόσθεσε 1,68 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 82,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,55 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 86,89 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News