Green Economy Πέμπτη 28/03/2024, 15:37
GREEN ECONOMY

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σε διαιτησία εναντίον της Gazprom για τη σύμβαση φυσικού αερίου

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σε διαιτησία εναντίον της Gazprom για τη σύμβαση φυσικού αερίου

Σε διαιτησία με την Gazprom αποφάσισε να προσφύγει η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. 

«Οφείλουμε να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι», τόνισε ο κ. Ξιφαράς στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα.

Η απόφαση για προσφυγή στη διαιτησία ελήφθη έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, οι δύο εταιρείες έφτασαν κάποια στιγμή πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικά οι διαφωνίες σε κρίσιμα επιμέρους ζητήματα έφεραν τελικά τη ρήξη. 

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την προσφυγή στη διαιτησία είναι ότι η ρωσική εταιρεία έχει παραβιάσει τη σύμβαση και συγκεκριμένα τον όρο που προβλέπει ότι υποχρεούται να παραδίδει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αέριο σε τιμή φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η Gazprom προμηθεύει αέριο σε πιο χαμηλή τιμή σε έναν τουλάχιστον πελάτη της στην Ελλάδα και στη βάση αυτή διεκδικεί αποζημιώσεις από την αναπροσαρμογή της τιμής προμήθειας στα επίπεδα των φθηνότερων εισαγωγών ρωσικού αερίου στην εγχώρια αγορά αναδρομικά από το 2022.

moneyreview.gr

Δαβάστε επίσης:

Δίκτυο φυσικού αερίου στα νησιά κόντρα στους στόχους του ΕΣΕΚ

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News