Green Economy Τετάρτη 21/02/2024, 09:17
GREEN ECONOMY

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου

Ξεκάθαρο μήνυμα για τον ρόλο της Ελλάδας και ως παραγωγού φυσικού αερίου στις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τις εισαγωγές και το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται, έστειλε από το Κάιρο η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μιλώντας στο Egypes Strategic Conference που έλαβε χώρα στο Κάιρο με θέμα το ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Σδούκου ανέλυσε το πώς συνταιριάζει η ελληνική κυβέρνηση από τη μια το όραμα για την κλιματική ουδετερότητα και από την άλλη τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν μέχρι τότε. Συνομιλητές της κ. Σδούκου ήταν ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γουαλίντ Φαγιάντ και ο γενικός γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αν. Μεσογείου (EMGF), Οσάμα Μομπάρεζ.

Η κ. Σδούκου τόνισε ότι η Ελλάδα θέτει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ όχι μόνο ως κορυφαία προτεραιότητα για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και ως μέσο επίτευξης μεγαλύτερης ενεργειακής ανεξαρτησίας, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Παρουσιάζοντας τους κλιματικούς στόχους της χώρας και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτοί είναι συμβατοί με την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η κ. Σδούκου έθεσε το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση καθιστώντας σαφή στο ακροατήριο εντός και πέραν του φόρουμ τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση και της χώρας όχι μόνο ως κόμβου αλλά και ως πιθανού παραγωγού. «Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο και φιλοδοξεί να γίνει κόμβος παράλληλα στον πράσινο ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο». Τόνισε μάλιστα ότι η Ε.Ε. υποτίμησε για αρκετά χρόνια αυτόν τον ρόλο του αερίου και εντέλει υπέστη τις συνέπειες όταν έγινε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι αναφορές της υπουργού έχουν τη σημασία τους καθώς έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, αρμόδιο για το Global Extraction, John Ardill και τους συνεργάτες του, στην οποία το «παρών» έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρης Στεφάτος και ενώ η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των αποφάσεων για τη διενέργεια των πρώτων ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κρήτη. «Η εμπιστοσύνη της Exxon Mobil στις προοπτικές για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα μας δίνει σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούμε», σημείωσε η υφυπουργός, αναφερόμενη στη συνάντηση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News