Green Economy Τετάρτη 3/01/2024, 19:02
GREEN ECONOMY

ΗΠΑ: «Συμμαχία» Shell – BP εναντίον της Venture Global LNG Inc

ΗΠΑ: «Συμμαχία» Shell – BP εναντίον της Venture Global LNG Inc

Η Shell Plc ενώνεται με την ανταγωνίστρια της BP Plc στην κλιμάκωση της διαμάχης με την Venture Global LNG Inc. ζητώντας από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να παρέμβουν στη διαμάχη τους με τον βασικό εξαγωγέα φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (Federal Energy Regulatory Commission – FERC) θα πρέπει να κινήσει νομική διαδικασία για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που θα αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Venture Global καθυστέρησε την πλήρη εμπορική έναρξη λειτουργίας της μονάδας εξαγωγής της στη Λουιζιάνα, ανέφερε η Shell σε ένα υπόμνημά της που κατέθεσε την Τρίτη. Η BP υπέβαλε παρόμοια καταγγελία στη FERC τον περασμένο μήνα. Οι εταιρείες, μαζί με άλλους πελάτες της Venture Global, είχαν προηγουμένως καταθέσει αιτήσεις προσφυγής σε διαιτησία κατά του προμηθευτή φυσικού αερίου στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Αν και η Venture Global ξεκίνησε τη λειτουργία της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου Calcasieu Pass στη Λουιζιάνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη στείλει ούτε ένα φορτίο στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Αντ’ αυτού, η εταιρεία στέλνει LNG σε spot βάση, επικαλούμενη λειτουργικά προβλήματα που εμπόδισαν την πλήρη εξυπηρέτηση. Τόσο η Shell όσο και η BP καταγγέλλουν ότι η Venture Global έχει κερδίσει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια από φορτία που θα έπρεπε να έχουν πωληθεί σε πελάτες βάσει συμβολαίου. 

Εκπρόσωπος της Venture Global δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού. Η εταιρεία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της BP «αβάσιμους και αποδεδειγμένα ψευδείς» σε μια δήλωσή της στις 2 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι έχει ενημερώσει τη FERC για τεχνικά ζητήματα και ότι ο μοναδικός σχεδιασμός του εργοστασίου «συνεπάγεται μια σημαντικά μεγαλύτερη διαδικασία θέσης σε λειτουργία» σε σύγκριση με άλλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής.

Η αίτηση της Shell περιλάμβανε επίσης μια σύγκριση των φορτίων θέσης σε λειτουργία που έχουν αποσταλεί από τις εγκαταστάσεις LNG των ΗΠΑ από το 2016, υποστηρίζοντας ότι η Venture Global έχει εξάγει περισσότερα φορτία θέσης σε λειτουργία από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση των ΗΠΑ σχεδόν κατά 10 φορές. Μέχρι σήμερα, το Calcasieu Pass έχει εξάγει 239 φορτία, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Γεμάτα τα αποθέματα στην Ευρώπη – Γιατί οι λογαριασμοί παραμένουν ακριβοί

World LNG Summit: Ομαλοποίηση της αγοράς LNG στην Ευρώπη το 2025-2026

Τέλος η χρυσή εποχή των ορυκτών καυσίμων: Κορύφωση κατανάλωσης πριν το 2030 βλέπει η ΙΕΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News