Green Economy Τετάρτη 27/03/2024, 14:35
GREEN ECONOMY

Γερμανία: «Πράσινο» πείραμα 23 δισ. ευρώ με αβέβαια αποτελέσματα

Γερμανία: «Πράσινο» πείραμα 23 δισ. ευρώ με αβέβαια αποτελέσματα

Ένα πείραμα 23 δισ. ευρώ «τρέχει» η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με στόχο να αγγίξει το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2045 χωρίς να καταστρέψει την ενεργοβόρα βιομηχανική της βάση.

Η κυβέρνηση του Olaf Scholz ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα τα λεγόμενα «συμβόλαια προστασίας του κλίματος», τα οποία σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τις εταιρείες σε τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί να καλύψουν τις πρόσθετες δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση καθαρότερων τεχνολογιών, σε σύγκριση με τις συμβατικές διαδικασίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι αιτούντες υποβάλλουν προτάσεις για το ποσό της απαιτούμενης στήριξης, ενώ οι προσφορές που υπόσχονται υψηλότερη μείωση διοξειδίου του άνθρακα CO2 στη χαμηλότερη τιμή λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η πολιτική αυτή προσομοιάζει με τα Συμβόλαια Διαφοράς (CfD), τα οποία  έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, το εύρος των τεχνολογιών που καλύπτει είναι διαφορετικό από οτιδήποτε έχει δοκιμαστεί σε αυτή την κλίμακα, γεγονός που καθιστά την επιτυχία της κατά πολύ λιγότερο σίγουρη. Η εκκίνηση του προγράμματος έγινε πρόσφατα με τον πρώτο γύρο δημοπρασιών που προσέφερε συμβάσεις αξίας έως και 4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια ευκαιρία υποβολής προσφορών με ένα κονδύλι 19 δισ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα «καινοτόμο μέσο που δεν υπάρχει πουθενά ακόμη διεθνώς», δήλωσε ο Udo Philipp, υφυπουργός Οικονομίας.

Άλλα βιομηχανικά κράτη με αντίστοιχες φιλοδοξίες για μηδενικό αποτύπωμα θα δώσουν μεγαλύτερη βάση στα αποτελέσματα. Μόλις αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατασκευαστές μετάλλων, χαρτιού και γυαλιού προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Παρότι οι κυβερνήσεις έχουν εμπειρία στην ανάπτυξη πλήρως ανεπτυγμένων λύσεων καθαρής ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, το ρίσκο μεγιστοποιείται σε ότι αφορά την υποστήριξη τεχνολογιών αρχικών σταδίων, όπως η δέσμευση άνθρακα σε εργοστάσια τσιμέντου και η ανακύκλωση χαλκού με υδρογόνο, στο ίδιο επίπεδο.

«Η κυβέρνηση είχε φόβους ότι θα μπορούσε να επιλέξει τους χαμένους”, δήλωσε η Jenny Winkler, η οποία ήταν πρώην επικεφαλής της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ινστιτούτο Fraunhofer για την Έρευνα Συστημάτων και Καινοτομίας, το οποίο συχνά συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιου είδους πολιτικές. Παρόλα αυτά, είπε, οι φόβοι αυτοί θα πρέπει να κατευναστούν, καθώς οι τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών σε τομείς όπως η χαλυβουργία έχουν δοκιμαστεί επί μακρόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μερική νομιμοποίηση της κάνναβης από τον Απρίλιο

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News