Green Economy Τετάρτη 14/02/2024, 20:41
GREEN ECONOMY

Ο CEO της TotalEnergies επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις σε πράσινα έργα στην Αφρική

Ο CEO της TotalEnergies επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις σε πράσινα έργα στην Αφρική

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική παρεμποδίζονται από τις ανεπαρκείς κρατικές εγγυήσεις δανείων, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με την υπερχρέωση των χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies.

Ο Pouyanne δήλωσε ότι επί του παρόντος τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική πάσχουν από «ένα πρόβλημα φερεγγυότητας… έχεις τον κίνδυνο να μην πληρωθείς», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Έτσι, όταν ένας φορέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει να αναπτύξει, και είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, θα πάει να δει την κυβέρνηση και θα ζητήσει εγγυήσεις», σημείωσε.

«Αλλά οι αφρικανικές κυβερνήσεις, θα σας πουν, δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτές τις εγγυήσεις γιατί έρχεται το ΔΝΤ και τους λέει: “Μην πάτε να δώσετε αυτές τις εγγυήσεις, είστε ήδη υπερχρεωμένοι”».

Ο Pouyanne είπε ότι το αποτέλεσμα από όλη αυτή την κατάσταση ήταν ότι στην Αφρική, η εταιρεία του περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρηματικά έργα εξόρυξης, επειδή είναι ένας κλάδος όπου γνωρίζουν ότι θα λάβουν πληρωμή.

Η TotalEnergies έχει δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 40 αφρικανικές χώρες, καθώς και δύο ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει υδροηλεκτρικό σταθμό στη Μοζαμβίκη και ένα έργο ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών στη Νότια Αφρική.

Τα παγκόσμια έργα της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχονται σε 22 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος έως το τέλος του 2023, τα περισσότερα από τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους, που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, την Ευρασία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Τα σχόλια έγιναν σε διάλογο κυβέρνησης-βιομηχανίας που φιλοξενήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας με επίκεντρο την Αφρική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Pouyanne εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ πρόσθεσε ότι για το ηλιακό εργοστάσιο 1 GW της TotalEnergies στο Ιράκ, οι διεθνείς χρηματοδότες του έργου ζητούσαν από την ιρακινή κυβέρνηση περισσότερες εγγυήσεις δανείου από ό,τι η TotalEnergies, οδηγώντας τη γαλλική εταιρεία στην πλήρη αυτασφάλιση του έργου για να αποφύγει να επιβαρύνει την κυβέρνηση με περισσότερο χρέος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Μείνετε μαζί μας και θα σας πληρώσουμε: Μερίσματα-ρεκόρ από τις Big Oil

Οι ιδρυτές της Adani Green θα επενδύσουν 1,12 δισ. δολ. με έκδοση warrants

Η Κομισιόν εγκρίνει την αγορά των πρατηρίων καυσίμων της TotalEnergies από την Couche-Tard

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News