Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 07:28
ΧΡΗΣΗ 2023

Μείνετε μαζί μας και θα σας πληρώσουμε: Μερίσματα-ρεκόρ από τις Big Oil

Μείνετε μαζί μας και θα σας πληρώσουμε: Μερίσματα-ρεκόρ από τις Big Oil

Υψηλότερα μερίσματα από ποτέ κόβουν για τη χρήση του 2023 οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και δεσμεύονται να αποζημιώσουν ακόμη πιο γενναιόδωρα τους μετόχους τους τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι πείσουν τους επενδυτές ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά το μέλλον του κλάδου των ορυκτών καυσίμων.

Οι πέντε κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση, δηλαδή η BP, η Chevron, η Exxon Mobil, η Shell και η TotalEnergies, έκοψαν μερίσματα και προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών αξίας τουλάχιστον 111 δισ. δολαρίων για το 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Το ποσό ξεπερνά τις αποζημιώσεις του 2022, όταν τα κέρδη των λεγόμενων «Big Oil» εκτινάχθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 196 δισ δολαρίων λόγω του υψηλότατου κόστους ενέργειας. Αντιθέτως, το 2023 τα καθαρά κέρδη τους διολίσθησαν στα 123 δισ. δολάρια.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, στρέφονταν ανέκαθεν στις πετρελαϊκές λόγω των σταθερών μερισμάτων. Ωστόσο, η άνοδος του τεχνολογικού τομέα, η κατακόρυφη πτώση των επιδόσεων των πετρελαϊκών την τελευταία δεκαετία, οι διακυμάνσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού, αλλά και οι ανησυχίες για το κλίμα μείωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο.

Προβλεψιμότητα

Τα τελευταία χρόνια οι πετρελαϊκές αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα. Οι αμερικανικές Chevron και Εxxon εστίασαν στην αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής, ενώ οι ευρωπαϊκές BP, TotalEnergies και Shell διοχέτευσαν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους σε ΑΠΕ και δράσεις περιορισμού του λιγνίτη.

Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπουν πλέον όλες προς τους επενδυτές τους μέσω των αποζημιώσεων είναι ίδιο: μείνετε μαζί μας και θα σας πληρώσουμε.

«Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ανταγωνιστικές αποζημιώσεις για τους μετόχους μας», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Sinead Gorman, και δεσμεύτηκε για «πλήρη» προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τα μερίσματα.

Η Shell, η Chevron και η TotalEnergies αύξησαν τα μερίσματα στα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2023, ενώ η BP ενίσχυσε τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Η Exxon επέστρεψε στους μετόχους 32 δισ. δολάρια πέρυσι. 

«Ο κλάδος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι ο λιγότερο αγαπητός στους επενδυτές, επομένως οι τερατώδεις δαπάνες σε τεράστια mega-projects για ρευστότητα σε πέντε χρόνια από σήμερα με αβέβαιες τάσεις ζήτησης είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορούν να χωνέψουν αρκετοί επενδυτές», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της εταιρείας Sanford C. Bernstein. «Μέσα στις εταιρείες θυμούνται σίγουρα τις αμαρτίες των προηγούμενων επενδυτικών κύκλων και είναι πολύ αποφασισμένες να μην τα επαναλάβουν», τόνισε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Αποχωρούν τα ελληνικά τάνκερ από την αγορά του ρωσικού πετρελαίου

Φυσικό αέριο: Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών πλήττουν τη βιομηχανία

ΙΕΑ: «Καμπανάκι» για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω του Μεσανατολικού – Τι καθησυχάζει τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News