Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 07:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ερώτημα πολλών δισεκατομμυρίων: Πόσα χρόνια θα ζήσουμε;

Ένα ερώτημα πολλών δισεκατομμυρίων: Πόσα χρόνια θα ζήσουμε;

Το κυνήγι της μακροζωίας ήταν ανέκαθεν κοινωνικό ζήτημα. Μέσα σε περίπου έναν αιώνα το προσδόκιμο ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της ιατρικής. Το θέμα έχει κεντρίσει πια και το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις τεράστιες προοπτικές της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της βελτίωσης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Γιατί να σταματήσουμε στα 80 και να μην φτάσουμε φερειπείν στα 130 χρόνια, διερωτάται η αγορά. Νέοι επιχειρηματίες, ιδιώτες με μεγάλες περιουσίες και ηχηρά ονόματα του επενδυτικού κόσμου διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους έρευνα. Ορισμένες εστιάζουν σε θεραπείες με νέα συμπληρώματα ή για τη συντήρηση της «βιολογικής» νεότητας στην πάροδο των ετών. Άλλες δίνουν έμφαση στον πρώιμο εντοπισμό νόσων και την προληπτική ιατρική. Κάποιες εταιρείες εξειδικεύονται στην προώθηση της σωματικής εγρήγορσης και των αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ μερικές εστιάζουν στη βέλτιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη διαχείριση των οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής αγορά μακροζωίας και αντιγήρανσης ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2022 η αγορά είχε αποτίμηση περίπου 5,2 δισ. δολαρίων και αναμένεται να διογκωθεί στα 44,2 δισ. μέχρι το τέλος του 2030.

Για παράδειγμα, ο Jeff Bezos και ο Mark Zuckerberg επενδύουν αδρά σε έρευνα για τη μακροζωία. Επίσης, ο Sam Altman της OpenAΙ έχει διοχετεύσει χρήματα σε μια εταιρεία, που υπόσχεται να αυξήσει το προσδόκιμο έως και κατά 10 χρόνια.

Τρανό παράδειγμα είναι ο επιχειρηματίας Bryan Johnson, ο οποίος πέρα από τις επενδύσεις του, έχει γίνει ο ίδιος πειραματόζωο, προσπαθώντας να ανατρέψει τη φυσική ροή της γήρανσης. «Θέλω να γίνω η προσωπική ενσάρκωση της ιδέας του “μην πεθάνεις” και να φτιάξω έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα με φροντίζει καλύτερα απ’ ό,τι θα φρόντιζα εγώ τον εαυτό μου», δήλωσε πρόσφατα ο Johnson, ο οποίος σύμφωνα με τους γιατρούς είναι βιολογικά πολύ νεότερος από την ηλικία του και βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα, που απαιτεί να τρώει αυστηρά 2.250 θερμίδες την ημέρα, μα παίρνει τουλάχιστον 100 συμπληρώματα διατροφής καθημερινά και να πέφτει για ύπνο στις 8:30 μ.μ.

Τα εμπόδια και τα ηθικά διλήμματα

Κίνητρο ορισμένων επενδυτών είναι να «ξεγελάσουν» και να καθυστερήσουν τον θάνατο, ενώ άλλοι -ενδεχομένως λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή δικοί τους άνθρωποι- προσβλέπουν αποκλειστικά στη βελτίωση της υγείας και την αποτροπή των χρόνιων ασθενειών. Εξάλλου, στον ανεπτυγμένο κόσμο πολλοί θεωρούν ήδη ότι με την πρόοδο της επιστήμης οδεύουμε προς το προσδόκιμο των 100 ετών.

Πάντως, στη συζήτηση για την παράταση της ζωής ανακύπτουν πολλά ηθικά ζητήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, η κατανομή των πόρων και ο δίκαιος διαμοιρασμός των τεχνολογιών της μακροζωίας. Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη συναίνεση,  την ιδιωτικότητα και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Το νομικό πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, ιδίως σε ό,τι αφορά τις γονιδιακές θεραπείες και το απόρρητο των δεδομένων, και θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα, όσο σημειώνεται πρόοδος στο σχετικό πεδίο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορεί ένας 45χρονος να γίνει ξανά 18; Θα σας κοστίσει 2 εκατ. δολάρια

Τι είναι το Ikigai: Οι 10 κανόνες των Γιαπωνέζων για μια ευτυχισμένη ζωή

Το «μαγικό χάπι» της μακροζωίας – Αυτά είναι τα 7 κλειδιά

S&P: Πώς η Ελλάδα εξουδετέρωσε τη «βόμβα» του δημογραφικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News