Business & Finance Δευτέρα 29/01/2024, 15:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Αφρική με σχέδιο χρηματοδότησης 5,5 δισ. ευρώ

Η Ιταλία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με την Αφρική με σχέδιο χρηματοδότησης 5,5 δισ. ευρώ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni παρουσίασε ένα επενδυτικό σχέδιο αξίας άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας της με την Αφρική, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης των ενεργειακών δεσμών και περιορισμού των μεταναστευτικών ροών.

Η πρωθυπουργός φιλοξένησε μια συνάντηση περίπου 25 αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη Δευτέρα, καθώς επιδιώκει να σφυρηλατήσει έναν σημαντικό ρόλο για τη Ρώμη ως πολιτική και οικονομική γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αφρικανικής ηπείρου.

«Η μαζική παράνομη μετανάστευση δεν θα σταματήσει ποτέ, οι διακινητές ανθρώπινων ζωών δεν θα νικηθούν ποτέ αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που ωθούν κάποιον να εγκαταλείψει το σπίτι του», είπε η Meloni. 

«Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε, αφενός κηρύσσοντας πόλεμο κατά των διακινητών και, αφετέρου, προσπαθώντας να προσφέρουμε στους αφρικανικούς λαούς μια εναλλακτική λύση που θα αποτελείται από ευκαιρίες, εργασία, εκπαίδευση και νόμιμη μετανάστευση», υπογράμμισε. 

Οι προτεραιότητες της Ιταλίας θα περιλαμβάνουν την ενέργεια, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, την υγεία, τη γεωργία και το νερό, δήλωσε η Meloni. Το αρχικό πακέτο, συμπεριλαμβανομένων δανείων, επιχορηγήσεων και εγγυήσεων, θα αποτελείται από περίπου 3 δισ. ευρώ από το ταμείο για το κλίμα της Ιταλίας και περίπου 2,5 δισ. ευρώ από αναπτυξιακούς πόρους, πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βόρεια Αφρική έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Ιταλίας, τροφοδοτώντας τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Μελόνι προς Stellantis: Όχι στη μεταφορά παραγωγής σε χώρες χαμηλού κόστους

Συνάντηση Μελόνι – Ερντογάν: Τι συζήτησαν

Ο «καπιταλισμός της Meloni» γεννά φόβους για την εταιρική Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News