Business & Finance Τετάρτη 17/01/2024, 07:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιαπωνία θέλει υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές – Τι κάνει για τις πετύχει 

Η Ιαπωνία θέλει υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές – Τι κάνει για τις πετύχει 

Εντείνει τις προσπάθειες η Ιαπωνία, για να διασφαλίσει ότι οι εισηγμένες εταιρείες της θα γίνουν πιο αποτελεσματικές όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων και την αύξηση των αποδόσεων των μετόχων φέτος.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) δημοσιεύει την πρώτη μηνιαία λίστα με τις δημόσιες εταιρείες που έχουν μοιραστεί τα σχέδιά τους για τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του κεφαλαίου τους, με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεων για τους επενδυτές τους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και το TSE έχουν επίσης σχέδια για αύξηση της ανεξαρτησίας των διοικητικών συμβουλίων και της γυναικείας εκπροσώπησης σε αυτά, όπως μεταδίδει το CNBC. 

«Δεν είναι μόνο το χρηματιστήριο του Τόκιο, αλλά ολόκληρη η ιαπωνική κυβέρνηση πιέζει για καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Toru Yoshikawa, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο εισέρχεται στο δεύτερο έτος των μεταρρυθμίσεων της εταιρικής διακυβέρνησης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, κατευθύνοντας εισηγμένες εταιρείες των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής αξίας — ένδειξη ότι μπορεί να μην χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το κεφάλαιό τους — λέγοντάς τους ουσιαστικά να «συμμορφωθούν ή να εξηγηθούν».

Μετατρέψτε τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις 

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης δέσμευσης του πρωθυπουργού Fumio Kishida να μετατρέψει την Ιαπωνία σε μια ελκυστική επενδυτική πρόταση για ξένους και ντόπιους επενδυτές.

Σε μια τολμηρή κίνηση που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες της να ανακατευθύνουν τις αποταμιεύσεις τους σε επενδύσεις, η Ιαπωνία αναθεώρησε τον Ατομικό Λογαριασμό Ταμιευτηρίου Nippon (NISA) ώστε όλες οι επενδύσεις στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος να απαλλάσσονται από φόρους για όλη τη ζωή του επενδυτή.

Με αυτήν την κίνηση, το βάρος πέφτει επίσης στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να εξασφαλίσει σταθερές και αξιόπιστες αποδόσεις από τις εταιρείες της Ιαπωνίας.

Παράλληλα αυτά τα μέτρα έχουν επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ατζέντα της Ιαπωνίας, που περιλαμβάνει τη συμπεριφορά των εταιρειών στον καθορισμό των μισθών και την προσπάθεια ανάκαμψης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Με έναν πληθυσμό που γερνά ταχέως, η χώρα επιθυμεί οι εισηγμένες εταιρείες της να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της δεν θα έχουν μόνο τη σύνταξή τους για να περάσουν τα γηρατειά τους. 

Η προοπτική ουσιαστικής αλλαγής έχει αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για τις ιαπωνικές μετοχές το περασμένο έτος, με τον δείκτη αναφοράς Nikkei 225 να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. 

Αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια 

Την ίδια στιγμή γίνονται κινήσεις που στοχεύουν να βοηθήσουν την Ιαπωνία να παρέχει περισσότερη ποικιλομορφία και ανεξαρτησία στα διοικητικά συμβούλιά της.

Ως μέρος των κανόνων που η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να συμπεριλάβει στους κανονισμούς εισαγωγής στο χρηματιστήριο, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στα διοικητικά συμβούλια τους έως το 2025.

Έως το 2030, η Ιαπωνία στοχεύει οι γυναίκες να αποτελούν τουλάχιστον το 30% των μελών δ.σ. σε μεγάλες εταιρείες. 

Επιπλέον ο Οργανισμός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας έδωσε εντολή στις εισηγμένες εταιρείες, τουλάχιστον το ένα τρίτο του διοικητικού συμβουλίου τους, να είναι ανεξάρτητα μέλη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Paul Krugman: Βαλτώνει η νο2 οικονομία στον κόσμο – Οι λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News