Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 13:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμπελ Οικονομίας στην Αμερικανίδα Claudia Goldin

Νόμπελ Οικονομίας στην Αμερικανίδα Claudia Goldin

Στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Claudia Goldin, απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας, για την έρευνά της σχετικά με τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, η οποία εξηγεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα που λαμβάνει το Νόμπελ Οικονομίας. 

 

«Το να κατανοήσουμε τον ρόλο των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι σημαντικό για την κοινωνία», δήλωσε ο Jakob Svensson, πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. «Χάρη στην επαναστατική έρευνα της Claudia Goldin, τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τους βαθύτερους παράγοντες και για το ποια εμπόδια ίσως να πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον».

Η Goldin χρησιμοποίησε δεδομένα 200 και πλέον ετών για να δείξει ότι ενώ το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να εξηγηθεί ιστορικά από τις διαφορές στην μόρφωση και τις επιλογές καριέρας, σήμερα υφίσταται κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών που κάνουν το ίδιο επάγγελμα, ενώ αυξάνεται με την γέννηση του πρώτου παιδιού.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του λογαριασμού που διατηρούν τα βραβεία Νόμπελ στην πλατφόρμα X, κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, τα επίπεδα εκπαίδευσης των γυναικών αυξάνονταν συνεχώς και στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος είναι πλέον σημαντικά υψηλότερα από ό,τι στους άνδρες. Η  Goldin έδειξε ότι η πρόσβαση στο αντισυλληπτικό χάπι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της επαναστατικής αλλαγής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τον προγραμματισμό σταδιοδρομίας.

 

Κάνοντας έρευνα στα αρχεία, συγκεντρώνοντας και διορθώνοντας ιστορικά δεδομένα, η καθηγήτρια μπόρεσε να παρουσιάσει νέα και συχνά εκπληκτικά γεγονότα. Εδωσε επίσης μια βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας και πόσο μεγάλη ζήτηση είχε η εργασία τους.

Το γεγονός ότι οι επιλογές των γυναικών ήταν συχνά και παραμένουν μέχρι και σήμερα περιορισμένες, λόγω του γάμου και των ευθυνών στο σπίτι και την οικογένεια, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλύσεων και των επεξηγηματικών της μοντέλων. Οι μελέτες της Goldin έχουν επίσης δείξει ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο, επειδή οι επιλογές που επηρεάζουν ολόκληρες καριέρες βασίζονται σε προσδοκίες που αργότερα μπορεί να αποδειχθούν ψευδείς.

Οι γνώσεις της ξεπερνούν τα σύνορα των ΗΠΑ, καθώς παρόμοια μοτίβα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες. Η έρευνά της φέρνει μια καλύτερη κατανόηση των αγορών εργασίας του χθες, του σήμερα και του αύριο, αναφέρει η επιτροπή των Νόμπελ.

Οι νικητές του βραβείου, το οποίο φέρει τον επίσημο τίτλο Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, μοιράζονται 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (907.000 δολάρια).

Το περσινό βραβείο δόθηκε στους οικονομολόγους Ben Bernanke, Douglas Diamond και Philip Dybvig με έδρα τις ΗΠΑ για την εργασία τους αναφορικά με τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.

Η επιτροπή Νόμπελ είχε πει ότι η έρευνά τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε «βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή μας για τον ρόλο των τραπεζών στην οικονομία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια χρηματοπιστωτικών κρίσεων», δείχνοντας τη σημασία της αποφυγής της κατάρρευσης των τραπεζών. Επιπλέον είχε προσθέσει ότι ήταν «ανεκτίμητη» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09 και της πανδημίας Covid-19.

monyereview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Νόμπελ Ειρήνης στην Ιρανή Narges Mohammadi

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε

Νόμπελ Φυσικής σε 3 για την εξερεύνηση του «κόσμου των ηλεκτρονίων»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News