Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 14:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: «Βλέπει» την τιμή του χρυσού στα 2.200 δολάρια και υπεραπόδοση στο ασήμι 

UBS: «Βλέπει» την τιμή του χρυσού στα 2.200 δολάρια και υπεραπόδοση στο ασήμι 

Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού αναμένεται να ανέβουν περαιτέρω το 2024 λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS.

«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα ωθηθεί ψηλότερα από μια χαλάρωση στα επιτόκια από τη Fed. Επίσης, αυτό συνοδεύεται από ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε ο υπεύθυνος της επενδυτικής τράπεζας για πολύτιμα μέταλλα, Joni Teves, ο οποίος αναμένει ότι η τιμή του μετάλλου θα φτάσει τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η τιμή του χρυσού τείνει να έχει αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα, που θα έφερναν χαμηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, η UBS διατήρησε τις προσδοκίες της για χαλάρωση της πολιτικής της Federal Reserve. Την περασμένη εβδομάδα, η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο.

Η ζήτηση του χρυσού έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αφού θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, γεγονός που συνέβαλε στο να φθάσει η τιμή της μετοχής του χρυσού στο ιστορικό υψηλό των 2.100 δολαρίων η ουγγιά τον περασμένο μήνα.

Οι προοπτικές για τον «φτωχότερο ξάδερφο» του χρυσού είναι επίσης αισιόδοξες, με το ασήμι να βρίσκεται στην πορεία του προς «την πραγματική λάμψη».

Οι επενδυτές δεν στρέφονται στο ασήμι όταν υπάρχουν γεωπολιτικές αναταραχές, στο βαθμό που το κάνουν με το χρυσό, αλλά η χαλάρωση των επιτοκίων από τη Fed, αναμένεται να έχει θετική επιρροή στην τιμή του. 

Παράλληλα η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας λόγω των ευρειών βιομηχανικών εφαρμογών του. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο χρυσός κινείται αυτή την ώρα στα 2.037 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι στα 22,4 δολάρια ανά ουγγιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Τα «στοιχήματα» των αγορών για το 2024

Διαχειριστής hedge fund: «Κάποιος κάνει λάθος για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ»

Ράλι και το 2024 στον χρυσό: Πού θα βρει στήριγμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News