Green Economy Πέμπτη 11/01/2024, 15:09
GREEN ECONOMY

Τουρκία: Πράσινο λίφτινγκ 3,2 δισ. για τον κορυφαίο όμιλο χάλυβα

Τουρκία: Πράσινο λίφτινγκ 3,2 δισ. για τον κορυφαίο όμιλο χάλυβα

Ο όμιλος Erdemir, στον οποίο ανήκουν οι δύο κορυφαίες χαλυβουργικές της Τουρκίας, ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε πιο «πράσινη» παραγωγή και σε περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου στο Ερεγλί και το Ισκεντερούν, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από κέντρα συλλογής απορριμμάτων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Serdar Basoglu, οικονομικό διευθυντή του τμήματος μεταλλουργίας και μετάλλων της Oyak Group, διαχειριστή στρατιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων στον οποίο ανήκουν η Eregli Demir ve Celik Fabrikalari AS και η Iskenderun Demir ve Celik AS.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργικές προσβλέπουν σε έναν συνδυασμό κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου και υδρογόνου προκειμένου να «μεταμορφωθεί» μια βιομηχανία που εξακολουθεί να καίει δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, παράγοντας περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι ηλεκτρικοί κλίβανοι λιώνουν παλιοσίδερα χάλυβα και άλλα υλικά σε μια διαδικασία που οδηγεί σε λιγότερη ρύπανση από τους υψικαμίνους που λειτουργούν με άνθρακα.

Η Erdemir σχεδιάζει επίσης την παραγωγή 1.000 μεγαβάτ ηλιακής ισχύος, ενώ θα επενδύσει σε τεχνολογίες δέσμευσης του άνθρακα και θα κατασκευάσει ένα «πράσινο» εργοστάσιο αξίας 550 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022. Τόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και οι χαλυβουργικές συνάπτουν συμφωνίες για πράσινο χάλυβα και τις χρησιμοποιούν ως «περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πτώση των τιμών παραγωγού – 5,9% σε Ελλάδα, 7,6% σε Ευρωζώνη

Τουρκία: Στο 65% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Νέοι κίνδυνοι το 2024

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News