Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Πτώση των τιμών παραγωγού – 5,9% σε Ελλάδα, 7,6% σε Ευρωζώνη

Eurostat: Πτώση των τιμών παραγωγού – 5,9% σε Ελλάδα, 7,6% σε Ευρωζώνη

Οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης υποχώρησαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. Τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σε μια ένδειξη ότι η πολιτική σύσφιγξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφέρει καρπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές χονδρικής στις 20 χώρες της Ευρωζώνης  υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 0,5% σε σχέση με τον μήνα που είχε προηγηθεί και κατά 7,6% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 7,6% σε ετήσια.

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, αλλά μειώθηκαν κατά 5,9% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν μια πρώιμη ένδειξη των τάσεων του πληθωρισμού των καταναλωτών, τον οποίο η ΕΚΤ επιθυμεί να διαμορφωθεί στο 2,0% μεσοπρόθεσμα, αλλά τον Αύγουστο κυμάνθηκε στο 5,3%.

Η μηνιαία πτώση των τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης τον Ιούλιο οφείλεται στη μείωση κατά 1,2% των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών, όπως ο χάλυβας, η ζάχαρη ή το ξύλο, και στη μείωση κατά 0,9% του κόστους ενέργειας.

Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών, όπως τα μηχανήματα, τα εργαλεία ή τα κτίρια, και των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ οι τιμές των μη διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, το ενεργειακό κόστος μειώθηκε απότομα, ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν επίσης. Οι τιμές για τα κεφαλαιουχικά, τα διαρκή και τα μη διαρκή αγαθά ήταν όλες τουλάχιστον 4% υψηλότερες, αν και αυτές οι αυξήσεις των τιμών έχουν σταθερά μειωθεί από τα τέλη του 2022.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της το περασμένο έτος, ανεβάζοντάς τα σε υψηλό επίπεδο άνω των δύο δεκαετιών, αλλά έχει εγείρει το ενδεχόμενο παύσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News