Green Economy Τρίτη 5/12/2023, 15:59
GREEN ECONOMY

Μεγάλη κίνηση της Microsoft στην αγορά πιστώσεων άνθρακα

Μεγάλη κίνηση της Microsoft στην αγορά πιστώσεων άνθρακα

Η Microsoft Corp κάνει μια μεγάλη κίνηση στην εθελοντική αγορά άνθρακα της Βραζιλίας με μια συμφωνία για την αγορά πιστώσεων (carbon credits) από ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την αναδάσωση υποβαθμισμένων τμημάτων του Αμαζονίου.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας συμφώνησε να αγοράσει έως και 1,5 εκατομμύριο πιστώσεις αφαίρεσης άνθρακα έως το 2032 από τη βραζιλιάνικη startup Mombak Gestora de Recursos Ltda., η οποία φυτεύει περισσότερα από 100 είδη δέντρων σε αποψιλωμένες γεωργικές εκτάσεις στον Αμαζόνιο.

Οι οικονομικοί όροι δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά η Microsoft πέρασε δύο χρόνια προτού συμφωνήσει τελικά, να αγοράσει πιστώσεις και είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της εταιρείας μέχρι σήμερα για φυσικές πιστώσεις άνθρακα.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τις αγορές από τις οποίες αγοράζουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Brian Marrs, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και αφαίρεσης άνθρακα στη Microsoft. «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρότυπο για το μέλλον. Θέλουμε να το δούμε σε δικαιοδοσίες εντός και εκτός της Βραζιλίας».

Η Mombak εκμεταλλεύεται μια αλλαγή στις εθελοντικές αγορές άνθρακα όπου οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για έργα που αφαιρούν πραγματικά τον άνθρακα, αντί για τις λεγόμενες αντισταθμίσεις αποφυγής που, για παράδειγμα, δημιουργούν πιστώσεις διατηρώντας τα υπάρχοντα δέντρα όρθια.

Η εταιρεία με έδρα το Σάο Πάολο αναμένει από τη Βραζιλία να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αποψιλωμένης τροπικής γης που είναι διαθέσιμη στον Αμαζόνιο, όπου τα δέντρα αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι σε ψυχρότερα κλίματα. Κάθε πίστωση αντιπροσωπεύει έναν τόνο άνθρακα που αφαιρείται από την ατμόσφαιρα.

Η συμφωνία της Microsoft είναι μέρος ενός έργου για την καλλιέργεια περισσότερων από 30 εκατομμυρίων δέντρων στην πολιτεία Para στη λεκάνη του Αμαζονίου. Τα δάση θα καλύπτουν περίπου 70.000 στρέμματα, ή πέντε φορές το μέγεθος του Μανχάταν, και αποτελούν μέρος του σχεδίου της Microsoft να έχει αρνητικές καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2030. 

Η συμφωνία με τη Microsoft θα βοηθήσει τη Mombak να συγκεντρώσει χρήματα για περισσότερα έργα αναδάσωσης στη Βραζιλία, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της startup. 

«Έχουμε μία από τις πέντε πιο πολύτιμες εταιρείες που λαμβάνει τη μεγαλύτερη προμήθεια αφαίρεσης άνθρακα από τη φύση στη Βραζιλία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mombak Peter Fernandez σε συνέντευξή του. «Αυτό θα είναι στρατηγικό για την επιχείρησή μας. Θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε περισσότερα χρήματα για την αναδάσωση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Ο Κώστας Λουκάς αναλαμβάνει διευθυντική θέση στη Microsoft

Ανησυχίες για την ισχύ των Big Tech – Η τεχνητή νοημοσύνη τις κάνει παντοδύναμες

Microsoft: Ετοιμάζει τσιπ AI που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη Nvidia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News