Green Economy Πέμπτη 30/03/2023, 07:20
GREEN ECONOMY

Το παράδοξο του αλατιού: Απαραίτητο μεν, απειλητικό για το περιβάλλον δε 

Το παράδοξο του αλατιού: Απαραίτητο μεν, απειλητικό για το περιβάλλον δε 

Τα οφέλη του αλατιού στη ζωή και τη διατροφή μας είναι τόσο προφανή, που το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά του, ξεπέρασε σε αξία τα 13 δισ. δολάρια το 2021, δεν προκαλεί έκπληξη.

Ένα απο αυτά τα οφέλη, είναι η χρήση του στους αυτοκινητόδρομους, όταν έχουν πάγο. Μάλιστα το 42% του συνολικού αλατιού που καταναλώθηκε το 2022, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, είχε αυτό το σκοπό. Το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ υπολόγισε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν 20 εκατ. μετρικούς τόνους αλατιού στους δρόμους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, εάν πολύ αλάτι διαποτίσει το περιβάλλον μας, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), όπως μεταδίδει το CNBC. Υπολογίζεται ότι το αλάτι προκαλεί δομικές ζημιές από 800 έως 3.300 δολάρια για κάθε τόνο που χρησιμοποιείται.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει τους πάντες σε καθημερινή βάση», δήλωσε στο CNBC ο Sujay Kaushal, επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Ο Kaushal έχει μελετήσει το σύνδρομο αλάτωσης του γλυκού νερού και τις επιπτώσεις του στο πόσιμο νερό, τα οικοσυστήματα και τη διάβρωση των υποδομών. «Διαπιστώσαμε ότι μερικά από τα μεγάλα ποτάμια και ρέματα στον κόσμο παρουσιάζουν αυτές τις αυξητικές τάσεις», είπε ο Kaushal.

Προϊόντα χαμηλότερου χλωρίου

Το αλάτι είναι διαβρωτικό, ωστόσο το χλωριούχο νάτριο δεν είναι η μόνη μορφή αλατιού. Τα ορυκτά άλατα είναι άφθονα. «Χώροι στάθμευσης, πεζοδρόμια, κτίρια και άλλα παρόμοια, όταν διασπώνται, απελευθερώνουν άλατα στο περιβάλλον», είπε ο Kaushal για τις τσιμεντοδομές από ανθρακικό ασβέστιο, που είναι ένας τύπος ορυκτού αλατιού.

Αυτά τα άλατα φτάνουν στις πηγές γλυκού νερού καθώς το νερό κινείται μέσα από το έδαφος. Το παραπάνω μπορεί να δημιουργήσει αυτό που η EPA αποκαλεί «χημικά κοκτέιλ αλατιού» που μπορούν να μολύνουν τις πηγές πόσιμου νερού και να βλάψουν τις υποδομές. Ως απάντηση, ορισμένες πόλεις λαμβάνουν υπόψη το ζήτημα και επιλέγουν ως λύση προϊόντα χαμηλότερου χλωρίου, τα οποία έχουν εισέλθει στην αγορά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κτηνοτρόφοι: Μπροστά στην απειλή να χάσουν 24 δισ. δολάρια λόγω της κλιματικής αλλαγής 

EIB: Ο μέσος άνθρωπος έχει δύναμη έναντι της κλιματικής αλλαγής

Κλιματική αλλαγή: Κορυφαίοι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News