Green Economy Τρίτη 21/03/2023, 07:50
GREEN ECONOMY

Κλιματική αλλαγή: Κορυφαίοι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα»

Κλιματική αλλαγή: Κορυφαίοι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα»

Σε μια έκθεση ορόσημο, προχώρησε ο ΟΗΕ, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν γρήγορα, μία πορεία προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προειδοποιώντας ότι τα τρέχοντα σχέδια είναι ανεπαρκή για να αποτρέψουν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κρίση.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε ότι η πρόκληση της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πιο συχνά και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή του κόσμου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, με βάση την έκθεση.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως, ως κρίσιμο, επειδή από εκεί και έπειτα, είναι πιο πιθανό, μικρές αλλαγές να μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.

Η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ, παρέχει στους παγκόσμιους ηγέτες μια σύνοψη του προτύπου της σύγχρονης επιστήμης του κλίματος. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση από την εν λόγω επιτροπή, μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και σηματοδοτεί το κλείσιμο του κεφαλαίου του έκτου κύκλου αξιολόγησης της ομάδας.

Τα ευρήματα, που προέρχονται από περισσότερες από 10.000 σελίδες έρευνας από έξι εκθέσεις αξιολόγησης, αναμένεται να χρησιμεύσουν ως εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η IPCC δήλωσε ότι υπάρχει περισσότερο από αρκετό παγκόσμιο κεφάλαιο για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εάν αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια.

Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, είναι κρίσιμος για τη μείωση αυτών των φραγμών, ενώ οι επενδυτές, οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν επίσης «να παίξουν τον ρόλο τους».

Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν επίσης τις απώλειες και τις ζημιές που υφίσταται ήδη ο κόσμος – και πιθανότατα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψει αποτελεσματικής δράσης για το κλίμα.

«Σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία, οι θάνατοι από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες ήταν 15 φορές υψηλότεροι σε τέτοιες περιοχές», δήλωσε η Aditi Mukherji, μία από τους 93 συντάκτες της έκθεσης.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και της μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι το έτος κατά το οποίο θα ξεπεράσουμε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να πλησιάζει γρήγορα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η H&M εγκαινιάζει πλατφόρμα μεταπώλησης για να κάνει τη μόδα πιο «πράσινη»

Κομισιόν: Παρουσίασε τις προτάσεις της για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

EE: Συρρικνώθηκαν τα μερίδια αγοράς για τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News