Green Economy Τετάρτη 22/03/2023, 14:19
GREEN ECONOMY

EIB: Ο μέσος άνθρωπος έχει δύναμη έναντι της κλιματικής αλλαγής

EIB:  Ο μέσος άνθρωπος έχει δύναμη έναντι της κλιματικής αλλαγής

Η συμπεριφορά του καθενός δεν μπορεί μόνο να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πλέον υπάρχει η απαίτηση από τους πολίτες, οι κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα στη συμπεριφορά των καταναλωτών για αυτόν ακριβώς το σκοπό, σύμφωνα με ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB). 

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα είπε ότι οι κυβερνήσεις είναι πολύ αργές στην δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, μια συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς μια παγκόσμια καταστροφή εάν οι άνθρωποι δεν μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα θεωρεί ότι η δική τους συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν επίσης σκληρότερα νομικά μέτρα, ειδικά μεταξύ των ερωτηθέντων στην Κίνα, όπου το 90% είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες στη συμπεριφορά των ανθρώπων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα έθιξε και την ενεργειακή πολιτική, διαπιστώνοντας ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα αιολικά πάρκα και η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο δημοφιλής πηγή ενέργειας μεταξύ των ερωτηθέντων παγκοσμίως, μεταδίδει το Bloomberg.

Στην Κίνα, η πιο ευνοημένη τακτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ήταν η αναπροσαρμογή της τιμής της ενέργειας στο επίπεδο κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού — που σημαίνει ότι η τιμή μιας μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερη για τους μεγάλους καταναλωτές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, οι ερωτηθέντες προτιμούν να φορολογηθούν υψηλά οι αερομεταφορές, τα ρυπογόνα οχήματα και άλλοι τύποι χρήσης ενέργειας που έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο κλίμα και το περιβάλλον.

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα τους, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σπιτιού τους το χειμώνα και χρησιμοποιώντας λιγότερο κλιματισμό το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα μπορούν να πάρουν μέτρα στη μετακίνησή τους, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο για δύο άτομα και πάνω, κάνοντας ποδηλασία και περπατώντας. Οι ερωτηθέντες ήταν λιγότερο πεπεισμένοι ότι η κατανάλωση τοπικών και μεταχειρισμένων προϊόντων ή η υιοθέτηση μιας ευέλικτης ή χορτοφαγικής διατροφής θα είχε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ελαφρώς περισσότερα για τρόφιμα που παράγονται τοπικά και έχουν λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο το ποσοστό των ατόμων που τάσσονται υπέρ της επιβολής ορίων στην ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που μπορεί να αγοράσει κάθε άτομο ποικίλλει, από 73% στην Κίνα έως 40% στις ΗΠΑ.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, συνολικά το 88% των ερωτηθέντων είπε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Η πλειοψηφία τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το εισόδημά τους και τον χρόνο που αφιερώνουν οι οικογένειές τους για να προμηθευτούν νερό ή ξύλα. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι έπρεπε ήδη να μετακομίσουν κάπου αλλού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή πιστεύουν ότι θα πρέπει να το κάνουν στο μέλλον.

Η έρευνα της τράπεζας βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 28.000 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών από 30 χώρες που ρωτήθηκαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τον Αύγουστο του 2022.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

H EE γίνεται πιο αυστηρή απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Κλιματική αλλαγή: Κορυφαίοι επιστήμονες εκδίδουν «οδηγό επιβίωσης για την ανθρωπότητα»

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News