Business Talk Δευτέρα 27/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα Ολλανδός, έξι Γάλλοι, ένας Κινέζος και ένας Βρετανός

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα Ολλανδός, έξι Γάλλοι, ένας Κινέζος και ένας Βρετανός
  • Από 5% έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» εκτιμούν κύκλοι της αγοράς ότι θα συγκεντρώσει η δημόσια πρόταση της Reggeborgh. Οπότε ο ολλανδικός όμιλος θα ελέγχει ένα ποσοστό της τάξεως του 35%-40% (από 30,5% σήμερα), αποφεύγοντας να πυροδοτήσει τη δικλίδα του 50,01% που προβλέπει το διεθνές ομόλογο των 660 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτής, αν το ποσοστό ενός μετόχου ξεπεράσει το 50%, τότε αυτός θα πρέπει να προβεί σε άμεση εξόφληση του ομολόγου με τιμή 101% του κεφαλαίου πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων.
  • Βέβαια η de facto “φιλική” με την Reggeborgh , Atlas ελέγχει άλλο 10%,  αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, λέγεται στην αγορά.  Η δημόσια πρόταση ξεκίνησε να «τρέχει» από 24 Ιουνίου, με την ολλανδική εταιρεία να προσφέρει τίμημα 1,75 ευρώ/μετοχή, το οποίο υπερβαίνει κατά περίπου 31,6% τη μέση χρηματιστηριακή αξία κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών (1,33 ευρώ). Θυμίζουμε ότι η Motor Oil, που ελέγχει το 29,87% του ομίλου, δεν θα συμμετάσχει στη δημόσια πρόταση.
  • Ίσως η ΕΚΤΕΡ να είναι μία από τις ελάχιστες μικρές -βέβαια, δεν υπάρχουν και πολλές- εισηγμένες στο Χ.Α. κατασκευαστικές που έχει δεχτεί την ευλογία της άνθησης του κλάδου. Η εταιρεία εξασφάλισε σύμβαση 15,8 εκατ. ευρώ στο project του Ελληνικού με αντικείμενο την κατασκευή του νέου κτηρίου μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ και των συνοδών αυτού έργων. Το συγκεκριμένο έργο έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. 
  • Η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε και την εκτέλεση εργασιών υποδομής-πρόκειται για σύμβαση 3,8 εκατ. ευρώ- του ξενοδοχειακού έργου που υλοποιεί η εταιρεία Blue Iris στην Μύκονο. Το ενδιαφέρον βέβαια, για το συγκεκριμένο έργο δεν σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι προσφέρει κατασκευαστικό αντικείμενο στην ΕΚΤΕΡ. Αλλά κυρίως με το ότι κατά του Blue Iris, που θα αναπτύξει η αραβική AGC, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Μυκόνου. Ίσως κάτι να γνωρίζουν οι Άραβες για τη βασιμότητα της προσφυγής του Δήμου Μυκόνου κατά της επένδυσης που έχει λάβει το πράσινο φως, μεταξύ άλλων, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.
  • Huawei και Nova-Wind ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την αξιοποίηση εφαρμογής ελληνικής startup για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής υπόσχεται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, η κινεζική Huawei και η, ελεγχόμενη από τη United Group, Nova-Wind πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο project.
  • Εκπρόσωποι έξι γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνοδευόμενοι από το Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και τον πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, διαβάζουμε πως μετέφεραν την Παρασκευή στον υπουργό Κώστα Σκρέκα προβληματισμούς τους, μαζί με την πρόθεσή τους ωστόσο να παραμείνουν στη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Akyo Energy Greece, EDF Renewables Hellas, Elpedison, Eren Hellas, Valorem, Voltalia Greece.
  • Οι πληροφορίες από την συνάντηση θέλουν να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα στον ενεργειακό κλάδο, καθώς στον χορό των αντιδράσεων για νέες επενδύσεις ΑΠΕ έχουν μπει και οι περιφερειάρχες. Είναι χαρακτηριστική η δεδηλωμένη πρόθεση –επί του παρόντος τουλάχιστον– του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προσφύγει ο ίδιος στο ΣτΕ για να μπλοκάρει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου της γαλλικής εταιρείας ACUO στην Πάτρα. Η υπόθεση, σε συνέχεια και του «αγώνα» του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να «παγώσει» την εξέταση όλων των αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιφέρεια μέχρι να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, έχει φέρει σε απόγνωση τους επενδυτές του κλάδου, οι οποίοι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News