Business Talk Δευτέρα 23/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η κρίση δεν μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η κρίση δεν μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας
  • Μικρό καλάθι σχετικά με τη διατήρηση του ράλι τιμών στην αγορά κατοικίας και τους επόμενους μήνες μαθαίνουμε πως κρατούν οι επαγγελματίες του κλάδου. Ο συνδυασμός του κύματος ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ιδίως όμως σε καταναλωτικά αγαθά, τρόφιμα, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα, έχει πλήξει τόσο την τσέπη των καταναλωτών όσο και την ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται η αναβολή της απόφασης για αγορά κατοικίας από πολλούς υποψήφιους αγοραστές.
  • Η εξέλιξη αυτή, εφόσον παγιωθεί το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να συγκρατήσει την ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικίας τα επόμενα τρίμηνα, ιδίως όταν συνοδευτεί και από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, στις νέες κατασκευές οι τιμές δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν να αυξάνονται, ώστε να ενσωματώσουν τη σημαντική αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών. Δύσκολη εξίσωση γίνεται έτσι το ταίριασμα προσφοράς και ζήτησης.
  • Αντιθέτως, ισχυρή ζήτηση, παρά την τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία, γνωρίζουν οι πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς μόνο λίγα νέα projects εισέρχονται σταδιακά στην προσφορά και η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο θεωρείται ακόμα ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους διακεκριμένους μεσογειακούς προορισμούς. Έτσι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν οδηγείται μόνο από την εξαιρετική φυσική ομορφιά και το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και τα περιθώρια σημαντικών αποδόσεων από μια μελλοντική πώληση των λιγοστών αυτών ακινήτων για όσους αντιμετωπίζουν αυτού του είδους το real estate και ως επενδυτικό προϊόν.
  • Όπως εξηγεί η Sotheby’s International Realty, «αν και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, υπάρχει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πραγματικά παραθαλάσσιων κατοικιών διαθέσιμος για αγορά». Όμως τα περισσότερα από τα υπάρχοντα ακίνητα περνούν από γενιά σε γενιά καθιστώντας την αναζήτηση για τέτοια περιουσιακά στοιχεία πρακτικά ανεκτίμητη, προσθέτει.
  • Σύμφωνα με τη Sotheby’s International Realty που ειδικεύεται στο high end της αγοράς, δηλαδή τα καλύτερα και ακριβότερα ακίνητα, «ενώ οι τιμές για τους καθιερωμένους προορισμούς δεύτερης κατοικίας αυτού του τύπου στη Μεσόγειο, όπως η Ιταλία, η νότια Γαλλία και οι Βαλεαρίδες, κυμαίνονται από 25.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως και πάνω από 60.000 ευρώ, στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ».
  • Οι αποφάσεις του τελωνείου Αθηνών για επιβολή προστίμων για λαθρεμπόριο προϊόντων-συνήθως τσιγάρων ή παπουτσιών, περνούν, συνήθως, απαρατήρητες, αλλά συνιστούν τον ορισμό του βαθέως ελληνικού Δημοσίου. Σε Βιετναμέζα λοιπόν, που εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2016 να κάνει λαθρεμπόριο με μία μικρή ποσότητα παπουτσιών μόλις…25.500 ζευγαριών, επιβλήθηκε, προ ολίγων ημερών, πρόστιμο 68,7 χιλ. ευρώ. Πρόκειται, αναμφισβήτητα για μεγάλο ποσό, αλλά θα το εισπράξει άραγε ποτέ το Δημόσιο; Μάλλον όχι, μιας και όπως αναφέρει η απόφαση επιβολής προστίμου, η Βιετναμέζα λαθρέμπορος είναι αγνώστου διαμονής. Και σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης για έναν μήνα από την έκδοσή της.
  • Το ίδιο δικαίωμα της προσφυγής κατά του προστίμου έχει και Πακιστανός που εντοπίστηκε με κάτι περισσότερα από 14 χιλ. πακέτα τσιγάρων και 665 πακέτα καπνού-λαθραία όλα-τον μακρινό Μάρτιο του 2016. Στον εν λόγω πωλητή λαθραίων τσιγάρων το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι ακόμη πιο βαρύ και ανέρχεται σε 177 χιλ. ευρώ. Θα το πληρώσει; Μάλλον όχι, αφού είναι αγνώστου διαμονής, όπως αναγνωρίζει η απόφαση επιβολής του προστίμου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News