Business Talk Τετάρτη 27/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

H Inform Lykos στην Κένυα και η Intralot USA πιο κοντά στο Nasdaq

H Inform Lykos στην Κένυα και η Intralot USA πιο κοντά στο Nasdaq
  • Στο «γκανιάν» της Αμερικής ποντάρει ο όμιλος της Intralot σκοπεύοντας να διαθέσει τα κεφάλαια από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει για την επαναγορά του 34% της θυγατρικής Intralot Inc., το οποίο είχε χάσει με την αναδιάρθρωση ομολόγων που είχε πραγματοποιήσει το 2021. Οι ΗΠΑ με τις νέες λοταρίες αλλά και την εισαγωγή του αθλητικού στοιχηματισμού σε διάφορες πολιτείες αποτελεί την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά του ομίλου. Βεβαίως στο μέλλον δεν αποκλείεται και η εισαγωγή της Intralot Inc στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενδεχόμενο που έχει αφήσει ορθάνοιχτο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης.

 

  • Στην μεγάλη λίστα των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής που-τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας- παραμένουν στο απυρόβλητο, δεν επηρεάζονται δηλαδή από την κακή μακροοικονομική ατμόσφαιρα λόγω πολέμου και πληθωρισμού ανήκει η Inform Lykos. Η εισηγμένη στρέφεται σε νέες αγορές για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Έτσι, ανέλαβε την παραγωγή των ψηφοδελτίων για τις εκλογές στην Κένυα. Πρόκειται για τριετούς διάρκειας σύμβαση, προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ προβλέπει την παραγωγή ποσότητας μεγαλύτερης των 120 εκατ. παραγόμενων ψηφοδελτίων.  Επίσης, τέλη Μαρτίου 2022, η θυγατρική στη Ρουμανία εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο δύο υφιστάμενων θυγατρικών εταιρειών (Next Docs ECM Expert, Next Docs Confidential).

 

  • Tην αναβάθμιση της Αθήνας ως προορισμού του Σαββατοκύριακου, ή όπως λέγονται διεθνώς City Break, σηματοδοτεί η απόφαση του βρετανικού tour operator Jet2 να πραγματοποιήσει για πρώτη φορά πτήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα από τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και του Μπέρμινχαμ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

  • «Η προσθήκη της Αθήνας ως νέου προορισμού για τη Χειμερινή Περίοδο 22/23 ανταποκρίνεται στην ισχυρή ζήτηση για πτήσεις και ολιγοήμερες διακοπές (city break) στην πρωτεύουσα από τους παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας. Και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται και άλλοι tour operators που έχουν παρουσία στη χώρα μας να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. 

 

  • Την ίδια στιγμή πάντως που η Αθήνα αλλά και η Θεσσαλονίκη «διψούν» για τουρίστες, ειδικά εκτός της θερινής σεζόν, άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί ψάχνουν τρόπο για να γλιτώσουν από τον υπερτουρισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βενετία που σκέφτεται να βάλει «εισιτήριο» και σύστημα κρατήσεων για τους ημερήσιους τουρίστες που κατακλύζουν με κάθε ευκαιρία την πόλη. Ίσως αυτό να ήταν μια κάποια λύση για προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Πάρος που βουλιάζουν, κάθε καλοκαίρι, από πολλούς περισσότερους, σε σχέση με όσους μπορούν να φιλοξενήσουν, τουρίστες.

 

  • Βελτίωση μεγεθών κατέγραψε η Fraport Greece το 2021 έναντι του 2020. Σε ετήσια βάση, η εταιρεία διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ενίσχυσε κατά 38% τον κύκλο εργασιών, σε 255,4 εκατ. ευρώ, μέγεθος που παραμένει σημαντικά μικρότερο συγκριτικά με το 2019 (463 εκατ. ευρώ). Τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) της Fraport Greece ενισχύθηκαν άνω του 100%, στα 206 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να επιστρέφει σε κέρδη προ φόρων 144 εκατ. ευρώ από ζημίες 41 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το καθαρό αποτέλεσμα τοποθετείται σε 24,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 108,3 εκατ. ευρώ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News