Business Talk Τετάρτη 13/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το μπαράζ εξαγορών στην πληροφορική και το ραβασάκι της Κεφαλαιαγοράς

Το μπαράζ εξαγορών στην πληροφορική και το ραβασάκι της Κεφαλαιαγοράς
  • Η χθεσινή ανακοίνωση της Epsilon Net για την εξαγορά του 51% της Digital 4U (που μετά από δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα ανέλθει σε 60%) μας θύμισε ότι και φέτος ο χορός των εξαγορών καλά κρατεί – χωρίς να είμεθα βέβαιοι πόσο θα κρατήσει. Αρχές της χρονιάς, η EpsilonNet προχώρησε στην εξαγορά της CSA, έναντι 2,73 εκατ. ευρώ, κίνηση που της επέτρεψε να εισέλθει στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία. Η CSA έχει αναπτύξει σειρά εφαρμογών, λύσεων και πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι φαρμακαποθήκες και οι εταιρείες χονδρικής.

 

  • Πιστή στη στρατηγική της μεγέθυνσης μέσω εξαγορών παραμένει και η Entersoft, η οποία αρχές της χρονιάς εξαγόρασε την Logon που υλοποιεί έργα λογισμικού για επιχειρήσεις, με το συνολικό τίμημα να τοποθετείται σε 1,3 εκατ. ευρώ. Και πριν από μερικές μέρες, η Real Consulting ολοκλήρωσε την εξαγορά, προς 741 χιλ. ευρώ, του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της Cloudideas που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων Salesforce. 

 

  • Επιστολή κλήσης σε ακρόαση απέστειλε χθες η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ιδιώτη αναφορικά με ενδεχόμενο συντονισμό ενεργειών μαζί με άλλους μετόχους της Ελλάκτωρ και ειδικότερα την Reggeborgh Invest (ελέγχει σήμερα το 29,8474%). Πρόκειται για το φυσικό πρόσωπο το οποίο έφτασε να κατέχει ποσοστό πλησίον του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευαστικής και κατόπιν το πούλησε στην Atlas NV (ελέγχει σήμερα το 9,798%).

 

  • Η κλήση (δικαίωμα ακρόασης) του έλληνα επιχειρηματία σχετίζεται σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση με ενδείξεις που προέκυψαν από την ήδη σε εξέλιξη από τα τέλη Νοεμβρίου αντίστοιχη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί συντονισμένης συμπεριφοράς μετόχων μεταξύ της Reggeborgh και της Atlas.

 

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εισήγηση μόνον για την υπόθεση, που έχει στα χέρια της η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της,   είναι 90 σελίδες και περιλαμβάνει και στοιχεία από εποπτικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

 

  • Ετοιμαστείτε να καλωσορίσετε το δολάριο. Λίγο μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου,  ξεκινάει πρόσθετο καθημερινό απευθείας δρομολόγιο από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη (JFK) η American Airlines. Το εν λόγω δρομολόγιο προστίθεται στα υφιστάμενα προς Σικάγο και Φιλαδέλφεια, με την αεροπορική να προσφέρει, κατά το φετινό καλοκαίρι, 80% περισσότερες θέσεις στην Αθήνα σε σχέση με το 2019, δηλαδή 281.292. Μερικές λεπτομέρειες: η αεροπορική πετάει φέτος με Boeing 777-200 (χωρητικότητας 312 θέσεων), 787-8 (περίπου 240 θέσεων) και 787-9 (246 θέσεων). Επίσης, η δραστηριότητά της στην Αθήνα αυξάνεται κατά 47% σε σύγκριση με το 2021 και κατά 80% σε σύγκριση με το 2019. Τότε είχε προσφέρει, σε ημερήσια βάση, 525 θέσεις (one-way).  Απευθείας καθημερινές πτήσεις από και για τις ΗΠΑ έχουν πλέον βεβαίως βεβαίως και η Delta, η United και η Emirates.

 

  • Όπως ανέφερε η διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννα Παπαδοπούλου, η αμερικανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα, έχοντας αναπτυχθεί κατά 3,5 φορές από το 2013 έως το 2019. Από τις ΗΠΑ δηλαδή, το 2019 προήλθαν 586 χιλ. επιβάτες από 128 χιλ. το 2013. Το 2021 η αμερικανική αγορά κατέλαβε τη δεύτερη θέση, σε επίπεδο διεθνών τουριστικών αφίξεων-είχαν ανέλθει σε περίπου 300 χιλ.- μετά τη γερμανική.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News