Business Talk Πέμπτη 3/02/2022, 08:45
BUSINESS TALK

Το αντάρτικο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και οι μπίζνες Δουζόγλου

Το αντάρτικο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και οι μπίζνες Δουζόγλου
  • Πολίτης εναντίον Πολίτη. Ή αλλιώς ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Παναγιώτης Πολίτης εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη. Βεβαίως στην πραγματικότητα ο Παναγιώτης τα έχει με την κυβέρνηση αφού έφτασε η ώρα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να πάνε σπίτι τους. Όμως όπως θα φαντάζεστε δεν θέλουν παρά το γενναίο πρόγραμμα αποχώρησης που τους προσφέρουν οι πολιτικοί. Έτσι προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

  • Θυμίζουμε πως το άγος της ΛΑΡΚΟ έχει σχεδιαστεί να λήξει με δύο διαγωνισμούς, έναν με ενοικίαση του εργοστασίου από το ΤΑΙΠΕΔ κι έναν πώλησης των λατομείων από τον Ειδικό Διαχειριστή. Η κάποτε κραταιά βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου, (που τώρα εάν και εφόσον επενδυθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έχει προοπτικές να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καθαρού νικελίου απαραίτητου για τις μπαταρίες τόσο των αυτοκινήτων όσο και όλων των άλλων ηλεκτροκίνητων ηλεκτροδοτούμενων μηχανών) χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια μεταξύ των οποίων περισσότερα από τριακόσια στην ΔΕΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας κυνηγάει εδώ και μία δεκαετία σχεδόν να σταματήσουμε να την επιδοτούμε. Και βέβαια πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις παρωχημένες διαδικασίες που ακολουθεί ακόμα ο πάλαι ποτέ κραταιός μεταλλευτικός όμιλος.

 

  • Πάμε να δούμε λίγο τι θα γίνει λοιπόν με τους εργαζόμενους και γιατί αυτοί αντιδρούν. Σας παραθέτουμε αυτολεξεί την επικοινωνία του Παναγιώτης Πολίτης προς τα μέλη του σωματείου:

– «Συνάδελφοι, Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της κυβέρνησης, η οποία ήταν σύσσωμη, εκπροσωπούμενη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Συγκεκριμένα από τη μεριά της κυβέρνησης παραβρέθηκαν οι κ. Σταϊκούρας, κ Σκρεκας, κ Χατζηδάκης, συνοδευόμενοι από τα επιτελεία των υπουργείων τους . Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη».

– Και συνεχίζει, «πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα “βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα συνάδελφοι επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

– «Εξειδικεύοντας σε άξονες την τύχη των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ εργαζομένων, έθεσε τα εξής :

– Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.

– Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει το τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού. ( Η εμπειρία δείχνει πως δεν ξεπερνάνε το βασικό τέτοια προγράμματα)

–  Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

– Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας.

– Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη».

– «Γι’ αυτό συνάδελφοι θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους. Συνάδελφοι, η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο- κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Όλοι στη ΓΣ να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές!!!»

 

  • Αυτά εν έτει 2022 από έναν κρατικοδίαιτο δεινόσαυρο που πληρώνουμε όλοι είτε μέσω της ΔΕΗ είτε μέσω των φόρων μας που καλύπτουν τα πρόστιμα της ΕΕ, προσθέτουμε εμείς.

 

  • Βγαίνουν από το λήθαργο assets που άλλαξαν χέρια στα πέτρινα χρόνια. Αναφερόμαστε στο Πεντελικόν της Κηφισιάς που ανήκε στην Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης και είχε βγει στο σφυρί τον Απρίλιο του 2015-η εθνοσωτήριος τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετρούσε μερικούς μήνες ζωής. Το ακίνητο λοιπόν, είχε περάσει τότε στα χέρια του ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρο Δούζογλου προς 23 εκατ. ευρώ κι έκτοτε τα νέα από το Πεντελικόν ήταν, σχεδόν, ανύπαρκτα. Τελικώς, ο όμιλος SCD του Δουζόγλου, σε συνεργασία με τη Hilton, θα μετατρέψει, μέχρι το 2024, το Πεντελικόν σε υπερσύγχρονο 117 δωματίων ξενοδοχείο – το πρώτο της Curio Collection by Hilton.   

 

  • Περιττό, ίσως, να αναφερθεί ότι στο ξενοδοχείο Πεντελικόν έχουν γραφεί ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εκεί το 1990 η Κεντρική Επιτροπή τουΠAΣOΚ, σε μία ταραχώδη συνεδρίαση, εξέλεξε ως πρώτο γραμματέα του κόμματος, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ στο καφέ του ξενοδοχείου το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε κρυφές συναντήσεις με στελέχη της Goldman Sachs. 

 

  • Το έτερο asset που πήρε ο Δουζόγλου πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2017 αφορά το ξενοδοχείο Mistral, ένα από τα παλιά και γνωστά ξενοδοχεία του Πειραιά. Πρόκειται για τριών αστέρων ξενοδοχείο με 74 δωμάτια του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, βάζοντας πωλητήριο. Λέγεται ότι ο επιχειρηματίας είχε πληρώσει τότε 5 εκατ. ευρώ. Πλέον, θα επενδυθούν 5,5 εκατ. ευρώ ώστε το Mistral να μετατραπεί σε Hampton by Hilton Piraeus μέχρι το 2024.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News