Business Talk Παρασκευή 28/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Dimon και τα ραντεβού του στην Αθήνα

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Dimon και τα ραντεβού του στην Αθήνα
  • Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και αριθμό ελλήνων επιχειρηματιών και επικεφαλής μεγάλων ομίλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase, Jamie Dimon. Ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον πλανήτη με ενεργητικό ύψους 3,76 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά τις επαφές του στο Μαξίμου, όπου συνοδευόταν από τους επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της J.P. Morgan στην Ελλάδα Στέλιος Παπαδόπουλο και τον Global Head of Wholesale Payments Τάκη Γεωργακόπουλο, συναντήθηκε και με έλληνες επιχειρηματίες και επικεφαλής μεγάλων ομίλων, είτε κατά μόνας είτε στο δείπνο που τους παρέθεσε στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης την Πέμπτη το βράδυ.

 

  • Μεταξύ των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου που είδε ο Jamie Dimon, ενδεικτικά αναφέρονται , ο πρόεδρος του ΣΕΒ και του Ομίλου TITAN Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος και της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και της Eurobank , Φωκίων Καραβίας, η Μαριάννα Λάτση, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Γιάννης Στασινόπουλος.

 

  • Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Jamie Dimon με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής της J.P. Morgan τον ενημέρωσε πως προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την J.P. Morgan Chase σε όλο τον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού κατά την έναρξη της συζήτησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές της J.P. Morgan «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία».

 

  • Συνεχίζοντας ο Dimon θύμισε στον πρωθυπουργό πως «συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2019 και είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω αυτής της τρομερής ασθένειας, της Covid. Αλλά είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva». «Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την J.P. Morgan Chase σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά» αποκάλυψε .

 

  • Ο τραπεζίτης, σε μια προσωπική νότα, υπογράμμισε πως είναι «πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και ο δεύτερος, ότι είμαι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase. Άρα αυτό με κάνει περήφανο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους».

 

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε « πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωρήσατε σε μια σημαντική επένδυση σε μια ελληνική εταιρία fintech με πολύ υψηλή αποτίμηση. Πιστεύω πως αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα». Και ανέφερε πως «αντιλαμβάνομαι πως ενισχύετε επίσης τη συνολική σας παρουσία στην Ελλάδα με την έννοια ότι παρέχετε περισσότερη χρηματοδότηση σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχετε στρέψει το βλέμμα σας στη χώρα για πιθανές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως η Ελλάδα του 2022 έχει ελάχιστες ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης» υπογραμμίζοντας πως «έχουμε θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέλουμε και εσείς να είστε μέρος αυτής της ιστορίας, όχι απλά λόγω της ελληνικής καταγωγής σας, αλλά γιατί πραγματικά βλέπετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα».

 

  • Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της άδειας λειτουργίας επιχείρησης καζίνο στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Κι αυτό ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου του χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έλεγξαν εάν υπάρχουν πιθανές αιρέσεις ή τυπικά κωλύματα για τη σύναψη της σύμβασης. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το προσεχές διάστημα, μέσα στον Φεβρουάριο, θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του αναδόχου σχήματος Inspire Athens, ώστε να ακολουθήσει η κύρωσή της από τη Βουλή.

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News