Business Talk Τρίτη 1/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η μονομαχία των Σπάτων, οι ικανοί Δήμαρχοι και τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Η μονομαχία των Σπάτων, οι ικανοί Δήμαρχοι και τα σκουπίδια της Πελοποννήσου
  • Στο ανθολόγιο έργων που έχουν περάσει από «χίλια μύρια κύματα» θα μπορούσε να ενταχθεί το ΣΔΙΤ των 152 εκατ. ευρώ που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου. Γραφειοκρατία και αντιδράσεις μειοψηφιών και πολιτευτών είχαν «πνίξει» το έργο. Για να γίνει αντιληπτό το θέατρο του παραλόγου, αρκεί να μετρήσουμε τις φορές κατά τις οποίες μόνο η Τρίπολη είχε τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των σκουπιδιών που παρέμεναν συσσωρευμένα 40 ημέρες!
  • Ευτυχώς όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν ύστερα από την υπογραφή, χθες, της τροποποιημένης σύμβασης του έργου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξεκινάει η μεταβατική διαχείριση των σκουπιδιών του Νομού από τις μονάδες που έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, δηλαδή αυτή στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, όπως και το σταθμό μεταφόρτωσης στην Νέα Κίο Αργολίδας. Το έργο θα επιτρέψει την αξιοποίηση τουλάχιστον του 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ενώ θα αποφευχθεί η ταφή 50.000 τόνων υγρών αποβλήτων. Ευρύτερα η διαχείριση των σκουπιδιών θα οδηγήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 
  • Στόχος εξαγοράς γίνονται οι καλές εταιρείες με καλό προϊόν, εξαγωγικό προσανατολισμό και τεχνογνωσία. Οι λόγοι είναι πολυάριθμοι. Για παράδειγμα, οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης ελληνικών και δη μικρομεσαίων εταιρειών, οι οποίες όμως, στερούνται των απαιτούμενων κεφαλαίων. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, που λειτουργούν ως άρμα για την περαιτέρω διεθνοποίηση επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού. Και βέβαια η συσσώρευση ισχυρής ρευστότητας και ταμειακών διαθεσίμων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων, που επιδιώκουν να διοχετεύσουν οι ξένες εταιρείες σε νέες εξαγορές.
  • Στο «κόκκινο» διατηρείται η κόντρα μεταξύ πρώην συνεταίρων στην Bluehouse capital (επενδυτικό κεφάλαιο που τοποθετείται σε ακίνητα στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ κατέχει και το εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα). Ετσι εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της αγοράς τα ανώνυμα ηλεκτρονικά μηνύματα που κατά καιρούς εμφανίζονται στα εισερχόμενα διαχειριστών κεφαλαίων αλλά και δημοσιογράφων. Το τελευταίο, χθες το πρωί. Στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί περί κακοδιαχείρισης και διάφορων άλλων, χωρίς όμως να εξηγείται γιατί επιλέγεται αυτός ο τρόπος επικοινωνίας και όχι προσφυγή στις αρμόδιες αρχές. Διότι καταγγελίες αυτού του τύπου είθισται να γίνονται εκεί που πρέπει και με όνομα και επώνυμο. Διαφορετικά, εκλαμβάνονται ως εκ του πονηρού εκπορευόμενες.
  • Ανήκει σε έναν μονοψήφιο, μάλλον, αριθμό δημάρχων της Αττικής που κατάφεραν να κρατήσουν το Δήμο λειτουργικό. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο το Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος την πρώτη μέρα της σφοδρής χιονόπτωσης, την περασμένη Δευτέρα, κατάφερε να κρατήσει πλήρως καθαρή την πόλη. Σε 18 ώρες από την κορύφωση του φαινομένου μάζεψε 78 δέντρα που είχαν πέσει, κάνοντας το ακριβώς αντίθετο σε σχέση με τους περισσότερους ομολόγους του σε όλη την Αττική και δη στα Βόρεια προάστια. Εδώ θετική εξαίρεση ήταν ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης -ειδικά σε αντιδιαστολή με τον γειτονικό Δήμο Χαλανδρίου- που όμως δεν ήταν τόσο τυχερός όσο ο Κωνσταντέλλος που έχει τη θάλασσα δίπλα του και χρειάστηκε δυο-τρεις μέρες ακόμα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News