Business Talk Δευτέρα 31/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τι μαγειρεύει η JP Morgan στην Αθήνα και το παρασκήνιο της επικράτησης Πιζάντε επί του Λογοθέτη στο Λονδίνο

Τι μαγειρεύει η JP Morgan στην Αθήνα και το παρασκήνιο της επικράτησης Πιζάντε επί του Λογοθέτη στο Λονδίνο
  • Ξέρετε τι είναι η κβαντική κρυπτογραφία; Ρωτώ διότι αυτό είναι ένα από τα πεδία με τα οποία θα ασχοληθεί το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας που εξετάζει να αναπτύξει η JP Morgan στην Αθήνα. Επειδή λοιπόν δεν ήξερα ρώτησα και έμαθα πως η κβαντική κρυπτογραφία είναι μια τεχνολογία που «χρησιμοποιεί την κβαντική φυσική για να εξασφαλίσει τη διανομή συμμετρικών κλειδιών κρυπτογράφησης. Ένα πιο ακριβές όνομα για αυτό είναι η κβαντική διανομή κλειδιού (QKD). Λειτουργεί στέλνοντας φωτόνια, τα οποία είναι ‘κβαντικά σωματίδια’ φωτός, μέσω μιας οπτικής ζεύξης». Και όπως φαίνεται μπορεί να είναι το «κλειδί» για την ασφάλεια των συναλλαγών -και όχι μόνον- στο μέλλον. Ωραία θα ήταν κάτι τέτοιο να έχει πρωταγωνιστές στην Αθήνα. Τα άλλα δυο πεδία που ενδιαφέρουν την αμερικανική τράπεζα για το αθηναϊκό hub της είναι πιο «πεζά»: τεχνολογία blockchain και τεχνητή νοημοσύνη.

 

  •       Με τον πρώτο μήνα του χρόνου να είναι, ήδη, παρελθόν και τον Φεβρουάριο upon us (sic), μία κάποια ανησυχία στο μέτωπο των δημοπρατήσεων νέων ψηφιακών έργων έχει καταλάβει όσους παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά. Άδικα; Μάλλον όχι, εάν λάβουμε υπόψη ότι φέτος θα πρέπει να δημοπρατηθούν ψηφιακά έργα αξίας 2 δισ. ευρώ ή 182 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους εναπομείναντες 11 μήνες της φετινής χρονιάς. Πόσα από αυτά θα συμβασιοποιηθούν και θα ξεκινήσουν φέτος, δεδομένου ότι από την ημερομηνία δημοπράτησης μέχρι να υποβληθούν προσφορές μεσολαβούν, κατά μέσο 40 -45 ημέρες;

 

  •       Για τις 14 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο της ψηφιακής αναβάθμισης του συστήματος υγείας Ενόπλων Δυνάμεων που είναι προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου είναι η επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος υγείας των ενόπλων δυνάμεων μέσω της συλλογής και της καλύτερης διαχείρισης-αξιοποίησης της επιχειρησιακής πληροφορίας και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών πληροφορικής. Στα οφέλη του έργου ανήκει η ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και βέβαια η μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι η παράταση δόθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο όμιλος ΟΤΕ ως ενδιαφερόμενος για το έργο.

 

  •       Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της υπόθεσης που αποκάλυψε την Παρασκευή το Money Review διαβάζουμε στην έγκυρη βρετανική νομική επιθεώρηση Law360. Γράφει λοιπόν η συντάκτρια Silvia Martelli ότι δικαστήριο στο Λονδίνο την Παρασκευή αποφάσισε ότι «ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Γιώργος Λογοθέτης έπεισε έναν φίλο του να επενδύσει σε μια κοινοπραξία για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κάνοντας ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία». Ειδικότερα, ο δικαστής Andrew Baker στο Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο Γ. Λογοθέτης, «ένας Βρετανός επιχειρηματίας με έδρα τις ΗΠΑ, και η Libra Holdings Ltd. – διεθνής όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του οποίου είναι ο διευθύνων σύμβουλος- ευθύνονται έναντι της Swindon Holdings & Finance Ltd. για εξαπάτηση σχετικά με κοινοπραξία για επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων». «Ο Λογοθέτης παρερμήνευσε τη φύση της επιχειρηματικής συμφωνίας στον μακροχρόνιο φίλο του, Βίκτωρ Πιζάντε, ο οποίος ελέγχει έμμεσα την Swindon και την χρησιμοποιεί για τους επενδυτικούς του σκοπούς», αναφέρει η απόφαση σύμφωνα με το Law360. Ο Πιζάντε θα λάβει αποζημίωση 6,25 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφάσισε ο δικαστής Baker.

 

  • Ο Πιζάντε, συνεχίζει η Silvia Martelli, ισχυρίστηκε ότι «συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια κοινοπραξία το 2013 με την οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση Λογοθέτη, Lomar, και το private equity Kohlberg Kravis & Roberts LP με “ελάχιστες τυπικότητες”, βασισμένη στη φιλία του με τον Λογοθέτη». Η συμφωνία περιελάμβανε επένδυση σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε βάση 50/50, είπε ο Πιζάντε στην αγωγή. Όμως ο Γ. Λογοθέτης, «ισχυρίστηκε ψευδώς ότι τα 6,25 εκατομμύρια δολάρια που οφείλονται στον επενδυτή στο πλαίσιο συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης με κινεζική τράπεζα για δύο πλοία θα επενδυθούν στην κοινοπραξία με την Kohlberg Kravis, γνωστή ως KKR». «Ο Λογοθέτης περιέγραψε λάθος την κοινοπραξία στην Pisante, λέγοντας ότι δύο θυγατρικές της Libra – Lomar Corporation Ltd. και Lomar Ship Management Ltd. – θα συνεισέφεραν 40 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και πλοία για να τον πείσει να βάλει επίσης μετρητά και πλοία», αποφάσισε το δικαστήριο σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Law360. «Ο Λογοθέτης δεν πίστευε ότι ο Lomar θα συνεισέφερε 40 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και πλοία, γιατί ήξερε πολύ καλά ότι ο Lomar θα συνεισέφερε μόνο σε πλοία», αναφέρει η απόφαση. Σύμφωνα με την αγωγή του Πιζάντε, «το ενδιαφέρον του για τα δύο πρώτα πλοία αντικαταστάθηκε με ένα λεγόμενο τέλος παρακολούθησης μετοχών (tracker fee), το οποίο ο Λογοθέτης του ζήτησε να μετατρέψει στην επένδυση της Kohlberg Kravis για άλλα οκτώ πλοία και να “σιωπήσει” (gosilent) ενώ τα συμφέροντά του αντικαταστάθηκαν από ένα περαιτέρω tracker fee».

 

  • «Ο Πιζάντε δεν θα είχε συμφωνήσει με την πρόταση αν γνώριζε την αλήθεια για τη συμβολή του Λογοθέτη, διαπίστωσε το δικαστήριο», αναφέρει το Law360. «Είμαι ικανοποιημένος ότι κ. Πιζάντε δεν θα είχε σκεφτεί να το κάνει ή δεν θα το πρότεινε, εκτός και αν τον παρακινούσε ο κ. Λογοθέτης, και ότι συμφώνησε μόνο να το πράξει, έτσι ώστε να συνεισφέρει έμμεσα σε μετρητά καθώς και σε πλοία, γιατί κατάλαβε από τον κ. Λογοθέτη ότι ο Lomarθα συνεισέφερε μετρητά όπως και πλοία», αναφέρει η απόφαση. «Ο Πιζάντε είπε στην αγωγή του ότι η Lomar βρισκόταν υπό οξεία πίεση ταμειακών ροών κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας KKR και ότι “ο πειρασμός και η πίεση να ληφθούν τα μετρητά (του Πιζάντε) και να σωθεί η επιχείρηση που (ο Λογοθέτης) είχε δημιουργήσει για δύο δεκαετίες έγινε ακαταμάχητη», προσθέτει το Law360. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της Swindon εναντίον της Libra καθώς και υπέρ της Swindon εναντίον του Λογοθέτης, αμφότερες για 6,25 εκατομμύρια δολάρια συν τόκους, αν και η Swindon δεν μπορεί να ανακτήσει το σύνολο δύο φορές. Ο Christopher Boyne, συνεργάτης των Debevoise & Plimpton που εκπροσωπεί τους ενάγοντες, είπε ότι η απόφαση του δικαστή Baker είναι μια “συνολική νίκη για τους πελάτες μας», αναφέρει το Law360. «Τα πορίσματα που έγιναν από τον δικαστή δικαιώνουν την απόφαση των εναγόντων να ασκήσουν αυτές τις αξιώσεις», είπε ο Boyne.

 

  • Εκπρόσωπος του LibraGroup σύμφωνα με το Law360 είπε ότι οι κατηγορούμενοι σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. «Πρόκειται για μια περίπλοκη συνεπένδυση, αλλά ο κ. Πιζάντε, έμπειρος επενδυτής, είχε πλήρη ενημέρωση και γνώση των κινδύνων που ενέχονταν», είπε ο εκπρόσωπος. «Η συμπεριφορά του κ. Πιζάντε ήταν ένα αριστούργημα στην πικρία και τη χειραγώγηση και δεν μας εξέπληξε το γεγονός ότι επέλεξε να κινήσει διαδικασίες παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τα παράπονά του εξωδικαστικά», αναφέρει το Law360. Οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από τους Richard Power και Charles Béar QC του Fountain Court Chambers, με οδηγίες από την Debevoise & Plimpton LLP. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούνται από τον David Allen QC της 7KBW και τον Luke Pearce του Twenty Essex, με οδηγίες από τον Stephenson Harwood LLP. Η υπόθεση είναι η «Pisante and others v. Logothetis and others», με αριθμό CL-2019-000320, στο High Court of Justice of England and Wales.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News