Business Talk Παρασκευή 24/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το κατάστημα της Sprider και μία mega-μεταρρύθμιση

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το κατάστημα της Sprider και μία mega-μεταρρύθμιση
  • Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν ευλογία για τη χώρα, αλλά για ορισμένους φορείς που είχαν συνηθίσει στην ευελιξία και τα έργα – «γέφυρα» του ΕΣΠΑ αποτελούν απότομη προσαρμογή σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η εκταμίευση κάθε δόσης, όπως εξηγούν στη στήλη καλοί γνώστες της αρχιτεκτονικής του Ταμείου Ανάκαμψης, συνδέεται απόλυτα με την επίτευξη συγκεκριμένου αριθμού μεταρρυθμιστικών ορόσημων. Επίσης, εάν ένα μόνο από τα έργα που συνδέονται με μία συγκεκριμένη δόση, βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος, «μπλοκάρει» συνολικά η εκταμίευση της δόσης- όχι δηλαδή, μόνο τα χρήματα που αφορούν το project. Αντίθετα, στο ΕΣΠΑ η φόρμουλα της «γέφυρας» απορροφά τυχόν παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα. Έτσι, το 2022 το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί θα είναι η δημοπράτηση και έγκαιρη έναρξη υλοποίησης των έργων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για να δούμε.

 

  • Το έχει η Αλβανία εδώ και χρόνια καιρός ήταν να το αποκτήσει και η Ελλάδα. Μιλάμε για το πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου «οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, μπορεί να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει» όπως είπε, χθες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

 

  • Όταν η Τρόικα και μετέπειτα οι θεσμοί μιλούσαν για μεταρρυθμίσεις εννοούσαν συστήματα, όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, έργα, ύψους 44,3 εκατ. ευρώ, που φέρουν την υπογραφή του ΤΕΕ. Ευτυχώς από χθες, που έπεσαν οι υπογραφές, τα έργα αυτά περνούν στη φάση της υλοποίησης, με τον ΟΤΕ σε κοινοπραξία με την Intrasoft να πιάνουν δουλειά.

 

  • Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την πτώχευση της Sprider Stores όμως, τα περιουσιακά στοιχεία της πτωχής εταιρείας εξακολουθούν να οδηγούνται προς εκποίηση. Αν και συνήθως, για τα περισσότερα ακίνητα της Sprider δεν υπάρχει υπερθερματιστής, πρόσφατα, ένα από τα καταστήματά της άλλαξε χέρια και περιήλθε σε παίκτη λιανεμπορίου. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, για κατάστημα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται σε οικόπεδο 5,6 στρεμμάτων και το 2006 αποτελούσε το 43ο σημείο πώλησης της Sprider.Το κατάστημα, που διαθέτει ισόγειο και υπόγειο 560 τ.μ. το καθένα, έχει κτίσματα που έχουν γίνει εκτός άδειας (Ηράκλειο Κρήτης γαρ…). Αυτά αφορούν την επέκταση του πρώτου υπογείου και του ισογείου κατά 140 τ.μ. (το καθένα) , όπως και ένα β’ υπόγειο 700 τ.μ. και μεσόροφο 660 τ.μ. Το ακίνητο εκποιήθηκε για 1,5 εκατ. ευρώ. Δύσκολο κάποια από τα ακίνητα της Sprider που οδηγούνται προς εκποίηση-κυρίως αγροτεμάχια στη Ξάνθη-να έχουν την τύχη του…

 

  • Η περιοχή πέριξ της Ακαδημίας Πλάτωνος παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο ή ακόμη και την Ακρόπολη εμφανίζει χαμηλές τιμές. Κι αυτό διότι παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, υποβαθμισμένη. Εκεί σχεδίαζε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και η Blackrock, η οποία, τελικά, πούλησε το οικόπεδο (της πρώην κλωστοϋφαντουργίαs Μουζάκη) στη Hines, η οποία δημιούργησε υποκατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin. Πλέον, στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν τη δημιουργία τεύχους προτάσεων για την ανάδειξη και εξυγίανση της περιοχής περιμετρικά του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος. Στην Ακαδημία Πλάτωνος βρίσκεται ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος, άλσος έκτασης 150 στρεμμάτων και οι παρακείμενες περιοχές, οι οποίες κυριαρχούνται από πυκνή δόμηση κατοικίας, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αδόμητα οικόπεδα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News