Business Talk Δευτέρα 20/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

To άλλο στόρι στις κατασκευές

To άλλο στόρι στις κατασκευές

·        Ισχυρό growth story διαθέτει το «χαρτί» της Intrakat, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της μέσω των τεσσάρων πυλώνων ανάπτυξης, δηλαδή των κατασκευών-έργων ΣΔΙΤ, των ενεργειακών έργων, του real estate και της τεχνολογίας. Την Παρασκευή η γενική συνέλευση της εταιρείας εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης να αποφασίσει εφάπαξ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως ποσού τρεις φορές μεγαλύτερους του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου με δυνατότητα παραίτησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Το ύψος της ΑΜΚ θα είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ με το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat να αναμένεται ότι θα λάβει τη σχετική απόφαση ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα.  
 
· Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και όλα συνηγορούν υπέρ του ότι η κατασκευαστική ετοιμάζεται να αλλάξει πίστα και ορθώς: τα έργα που θα βγουν όχι μόνο στο αμιγώς κατασκευαστικό πεδίο, αλλά και στην ενέργεια και την τεχνολογία θα είναι τα περισσότερα των τελευταίων δεκαετιών. Όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής Δημήτρης Κούτρας την Παρασκευή στη γενική συνέλευση της εταιρείας, η Intrakat με αυξανόμενο ανεκτέλεστο έργων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, κλείνει την ψαλίδα με τους ανταγωνιστές της.

·         Η ανυπαρξία νέων μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας υπήρξε βασικός παράγοντας για την αναβάθμιση της τιμής-στόχου του ΟΠΑΠ από τους αναλυτές της Optima Bank. Το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας, προβλέπει ότι η τιμή της μετοχής της εισηγμένης θα ανέλθει σε 21,40 ευρώ. Θέτει όμως, ως τιμή-στόχο τα 17,10 ευρώ, απομειώνοντας κατά 20% την αρχική εκτιμώμενη εύλογη τιμή της μετοχής. Κι αυτό λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο δίκτυο πρακτορείων του ΟΠΑΠ από την μετάλλαξη «Όμικρον». Παρά όμως, το δυσμενές αυτό σενάριο, η μετοχή της εταιρείας-διαπραγματεύεται στα 12,1 ευρώ- εμφανίζει προοπτικές ανόδου της τάξεως του 40%.

·         Σημαντικές νομοθετικές, διοικητικές και επενδυτικές παρεμβάσεις στην Μύκονο και τη Σαντορίνη με σκοπό την ανάδειξή τους σε μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης της αυξημένης ζήτησης για διαμονή και διασκέδαση προβλέπει μελέτη που έγινε από μεγάλο ανεξάρτητο διεθνή συμβουλευτικό οίκο για λογαριασμό της κυβέρνησης. Με δέσμες μέτρων τόσο για την διαχείριση του αριθμού και του χρόνου άφιξης των τουριστών που επισκέπτονται τα δύο ελληνικά νησιά, όσο και με σειρά διοικητικών μέτρων αλλά και επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, η μελέτη αποτελεί οδηγό για την άμεση διαμόρφωση πολιτικής.

·         Το Υπουργείο Τουρισμού προσανατολίζεσαι σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, με βάση και τα ευρήματα της μελέτης. Κάποια από τα μέτρα και προτείνεται να λάβουν μορφή στρατηγικών επενδύσεων με τη συμμετοχή ιδιωτών και χρηματοδοτική στήριξη από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Ενδεικτικά ως τέτοιες παρεμβάσεις προτείνονται η κατασκευή νέου λιμένα στο Μονόλιθο της Σαντορίνης, η διαμόρφωση σχεδίου μετάβασης σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και στη Μύκονο, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης , η ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροδότηση όπως και η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας .

·         Το πρώτο βήμα που θα γίνει για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αρχής γενομένης το 2022, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που αξιολογεί το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Μαξίμου με βάση την μελέτη του ανεξάρτητου διεθνή οίκου, είναι η ανάπτυξη και ενεργοποίηση μηχανισμού προγραμματισμού αφίξεων επισκεπτών κρουαζιέρας , ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει προοπτικά σε εθνικό επίπεδο και όχι μόνο για τα δύο αυτά νησιά. Ο μηχανισμός αυτός θα αναπτυχτεί σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς αυτοδιοικητικούς κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους. Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα της κρουαζιέρας για τα δύο αυτά είναι μεγάλο και συνίσταται στην συγκέντρωση πάρα πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών ταυτόχρονα σε λιγοστά συγκεκριμένα σημεία των νησιών και μάλιστα σε περιορισμένο εποχικά χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα την καταστροφή της εμπειρίας τόσο για τους επισκέπτες όσο βέβαια και για τους κατοίκους αλλά και τις άλλες μορφές τουρισμού όπως τα ξενοδοχεία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News