Business Talk Πέμπτη 23/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Ο Κύπριος που «ξήλωσε» τον Τραμπ, ο Προαστιακός και οι «έξυπνες» πόλεις

Ο Κύπριος που «ξήλωσε» τον Τραμπ, ο Προαστιακός και οι «έξυπνες» πόλεις
  • Καθαρό ορίζοντα έχουν δύο projects με σημαντική επίδραση στην οικονομία, ύστερα από τις εγκρίσεις που έλαβαν πρόσφατα. Το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό που θα κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «καθάρισε», έχοντας λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τώρα τα σπουδαία για το έργο 1,1 δισ. ευρώ αφορούν τη φερόμενη ως σίγουρη είσοδο της Hardrockστο μετοχικό κεφάλαιο της InspireAthens. Το θέμα, πάντως, είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει το έργο που έχει αντικείμενο 800 εκατ. ευρώ και γενναία συνεισφορά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του ανεκτέλεστου των 4,5 δισ. ευρώ του ομίλου.

 

  • Η άλλη έγκριση αφορά την εξαγορά της Wind από τη UnitedGroup, μία συναλλαγή της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ. Αυτό που θα δούμε προσεχώς θα είναι η συγχώνευση της Wind με τη Nova που ανήκει και αυτή στη UnitedGroup. Όσοι γνωρίζουν μιλούν για ένα σύνθετο εγχείρημα που θα κρατήσει μήνες. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο τιμών στα Telcos το 2022 δεν ευνοούν παρά τον καταναλωτή. Αυτός είναι και ο λόγος που η DGCompάναψε το πράσινο φως.

 

  • «Διαπραγματευόμαστε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να εξισορροπήσουμε την πολύ προβληματική από όλες τις απόψεις συμφωνία ιδιωτικοποίησης του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτός από το εξωφρενικά χαμηλό τίμημα δεν είχε και κανένα ανταποδοτικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο», ανέφερε, χθες, στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας την παράταση της διάρκειας της ισχύουσας σύμβασης υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι τη σύναψη της νέας σύμβασης. Θα προσθέταμε πως όχι μόνο δεν είχε ανταποδοτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά και ο Προαστιακός που θα έπρεπε να αποκτήσει προδιαγραφές μετρό, παραμένει αργοκαρούτα με αραιή συχνότητα δρομολογίων.

 

  • Ορισμένες από τις ενδεικτικές προτάσεις δράσεων που καλούνται να υποβάλουν 17 δήμοι στην Κοινωνία της Πληροφορίας, προκειμένου να αποκτήσουν «έξυπνες» υποδομές έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στον τομέα της ασφάλειας προβλέπεται η δημιουργία έξυπνων συστημάτων προγνωστικής αστυνόμευσης, χαρτογράφησης εγκλημάτων σε πραγματικό χρόνο και αυτόματης ανίχνευσης πυροβολισμών. Έχουν κάτι από χολιγουντιανή ταινία… Ας διευκρινίσουμε ότι οι 17 δήμοι έχουν επιλεγεί με βάση τον πληθυσμό (άνω των 100 χιλ. κατοίκων), εξαιρουμένων των Τρικάλων που αποτελεί πρότυπο έξυπνης πόλης.

 

  • Η είσοδος στο Nasdaq της εταιρείας – κολοσσού Mondee, μέσω του ελληνοκυπριακού SPACIthax, έχει και μια πτυχή που έχει περάσει απαρατήρητη. Ένας από τους ιδρυτές της συγκεκριμένης εταιρείας-με αποστολή την εξαγορά της Mondee- είναι ο Ορέστης Φιντικλής, ιδρυτής και του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου ακινήτων Ithaca Capital Partners. Το συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο ίσως να μην σας λέει πολλά. Ωστόσο, πρόκειται για τον Κύπριο επιχειρηματία, ο οποίος το 2018, κατάφερε να «εκπαραθυρώσει» τον Ντόναλντ Τραμπ από το μοναδικό ξενοδοχείο στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στον Παναμά που ανήκε στον τέως πλανητάρχη μέσω του Οργανισμού Τραμπ.

 

  • Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ύψους 70 ορόφων άνοιξε στον Παναμά το 2011, με την εταιρία του τέως Αμερικανού προέδρου να κατέχει την πλειοψηφία για την διαχείριση του μέχρι το 2031. Το 2017 ο Ορέστης Φιντικλής αγόρασε τα 202 από τα 369 δωμάτια και ανέλαβε τον έλεγχο του συνεταιρισμού ιδιοκτητών συγκροτήματος του ξενοδοχείου. Έτσι κινήθηκε νομικά με σκοπό να παύσει τον οργανισμό Τραμπ από τη διαχείριση του ακινήτου. Ο λόγος; Πολύ απλά η διαχείριση που έκανε η εταιρεία του Τραμπ ήταν ανύπαρκτη με αποτέλεσμα το ξενοδοχείο του Παναμά να μην ήταν δυνατό να συγκριθεί ούτε με…πανδοχείο ελληνικής κωμόπολης.

 

  • Προσέφυγε λοιπόν, στη δικαιοσύνη κατά του οργανισμού Τραμπ και δικαιώθηκε, αναλαμβάνοντας πλήρως τη διαχείριση του παναμέζικου ξενοδοχείου. Κάπως έτσι, τότε, οι φωτογραφίες συνεργείων που αφαιρούν τα γράμματα του Ομίλου Τραμπ από την πρόσοψη του ξενοδοχείου είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου και βέβαια της Αμερικής.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News