Business Talk Πέμπτη 9/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Οι whistleblowers του υπερταμείου και ο ούριος τουριστικός άνεμος

Οι whistleblowers του υπερταμείου και ο ούριος τουριστικός άνεμος
  • Τις καλές θέσεις στα ακίνητα του αθηναϊκού down town συνεχίζουν να καταλαμβάνουν οι Ισραηλινοί της Brown. H νέα άφιξη της εταιρείας περιλαμβάνει το Villa Brown Ermou Bistrot, το νέο γαλλικό καφέ στο ισόγειο του boutique hotel Villa Brown Ermou. Οι Ισραηλινοί έχουν ποντάρει πολλά στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Και μάλλον όχι άδικα. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου ανέφερε, πρόσφατα, ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν, ήδη, καλύψει με προ κρατήσεις το 40% – 50% όλης της ζήτησης του 2022. Εάν το trend αυτό συνεχιστεί, εκτιμάται ότι ίσως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει καλυφθεί το 70% όλης της προσφοράς δωματίων και κλινών στη χώρα, κάτι πάρα πολύ σπάνιο.

  • Μιας και μιλήσαμε για τουρισμό, η Aegean δεν σταματάει τις προσφορές εισιτηρίων, με έκπτωση έως και 40%. Μία από αυτές, που «τρέχει» μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αφορά πτήσεις από 1η Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου στο νησί των Ιπποτών, τη Ρόδο. 

  • Όπως ίσως θα έλεγε και ο Τάσος Τρύφωνος στο «Ο πιο αδύναμος κρίκος» κάποιος θα αναλάβει σύντομα μια μεγάλη δουλειά. Υπονοούμε την ομάδα μελετητών -έχει «κλείσει», ήδη, εν μέρει- που θα αναλάβει να μετατρέψει σε υπερπολυτελές συγκρότημα γραφείων το οικόπεδο στην Αμαρουσίου-Χαλανδρίου όπου βρίσκεται, σήμερα, το «κουφάρι» του κτηρίου της Kodak. Θα αναπτυχθεί συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 To deal ολοκληρώθηκε και τυπικά αυτές τις μέρες, με την κυριότητα του οικοπέδου να ανήκει στην Grid που ελέγχουν κατά 50% η Noval Property και κατά 50% η Brook Lane Capital. 

  • Πολλές εταιρείες -εννοείται του εξωτερικού- έχουν ειδικό μηχανισμό whistleblowing μέσω του οποίου υπάλληλοι, στελέχη τους, προμηθευτές κ.ο.κ. έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν καταγγελίες και αναφορές σε ανεξάρτητα δικηγορικά γραφεία. Αυτόν τον «αέρα» επιχειρεί να φέρει και στις ελληνικές ΔΕΚΟ ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο CEO του υπερταμείου. Το τελευταίο, αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνει ένα σύγχρονο σύστημα εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης αναφορών και καταγγελιών σε όλες τις θυγατρικές (whistleblowing) το οποίο θα είναι πλήρως αξιοποιήσιμο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το Υπερταμείο και η ΕΑΔ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας κατά της διαφθοράς με στόχο την ενίσχυση της διαφάνεια και της λογοδοσία, όπως και την ανάπτυξη μεθοδολογίας αξιολόγησης κινδύνων διαφθοράς και απάτης.

  • Με αυτά και με εκείνα θυμηθήκαμε σκάνδαλα του παρελθόντος, που είχαν στοιχίσει δεκάδες εκατ. ευρώ στον ΟΣΕ με ηλεκτράμαξες που παραλήφθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, όπως και σκραπ που πουλούσαν υπάλληλοί του κάτω από την μύτη της εταιρείας.

  • Είδηση στις κατασκευές δεν είναι (απλώς) όταν ένα έργο ολοκληρώνεται, αλλά όταν παραδίδεται νωρίτερα. Κατά 15 λοιπόν, μήνες νωρίτερα παρέδωσε η Intrakat στην κυκλοφορία τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα του οδικού άξονα Θέρμης – Γαλάτιστας, ενός πολύ σημαντικού τμήματος του έργου, τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής. Η παράδοση έγινε από τον Δημήτρη Κούτρα, αντιπρόεδρο και Πέτρο Σουρέτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intrakat. Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί το έργο που περιλαμβάνει επεμβάσεις σε μήκος 12,5 χλμ. 
  • «Φωτιά» είναι τα κοινόχρηστα στο κτήριο Atrina, τον ουρανοξύστη του Αμαρουσίου στην Λεωφ. Κηφισίας που έχει κατασκευάσει ο Μπάμπης Βωβός. Για τρεις λοιπόν, ορόφους, που νοικιάζει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τα κοινόχρηστα τριών μηνών (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) ανέρχονται σε 15,8 χιλ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5,2 χιλ. ευρώ ανά μήνα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News