Business Talk Τρίτη 13/07/2021, 07:04
BUSINESS TALK

Τα επόμενα βήματα της Trade Estates και μια νέα αγορά με αυτιά και μάτια

Τα επόμενα βήματα της Trade Estates και μια νέα αγορά με αυτιά και μάτια
  • Προχωρούν τα σχέδια της διοίκησης του ομίλου Φουρλή για την μετατροπή σε ΑΕΕΑΠ της Trade Estates. Πρόσφατα, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης ενέκρινε την απόσχιση του κλάδου ακινήτων της Housemarket και την εισφορά του στην εταιρεία Trade Estates. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας, από περίπου 200 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 400 εκατ. ευρώ. Για το 2021 σημαντικό ενδιαφέρον για την Trade Estates παρουσιάζει η διαδικασία επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων ΙΚΕΑ μέσω της δημιουργίας νέων σημείων «πόλης» και μεσαίων καταστημάτων. Τα πρώτα είναι ακίνητα της τάξεως των 1.000-2.000 τ.μ., όπως για παράδειγμα το νέο ΙΚΕΑ που λειτούργησε πριν από λίγους μήνες στο κέντρο του Πειραιά. Τα μεσαία καταστήματα αφορούν ακίνητα με επιφάνειες που θα κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 10.000 τ.μ. 

 

  • Στην έκδοση ομολόγου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων και, κυρίως, την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του προκειμένου να υλοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια, προχωρά ο όμιλος Sani/Ikos. Το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει την Πέμπτη οπότε και θα γίνει ή τιμολόγηση του ομολόγου ενώ η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή. Το ομόλογο θα είναι πενταετές σε διάρκεια. Ήδη εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες από τις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι ανάδοχοι της έκδοσης η οποία θα είναι υψηλής εξασφάλισης και αναμένεται να τιμολογηθεί σε επίπεδα λίαν ελκυστικά για ξενοδοχειακό και όχι μόνον όμιλο, πιθανόν πέριξ του 4%. Υπενθυμίζεται πως εκτός από την οικογένεια Ανδρεάδη, η οποία ελέγχει και το managment, μέτοχοι στον όμιλο είναι επίσης η Oaktree Capital, η Goldman Sachs, η Hermes GPE, η Moonstone Investments και η Florac.

 

  • Ο όμιλος σήμερα έχει σήμερα σε λειτουργία ή σε διαδικασία ανακαίνισης για λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια 12 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολικά 3.566 δωμάτια. Η μία από αυτές τις 12 μονάδες είναι στην Πορτογαλία (Ikos Cortesia) και άλλη μία στην Κέρκυρα (Ikos Odisia). Έως το 2025 όμως σκοπεύει να προσθέσει άλλα δύο ξενοδοχεία ένα στην Μαγιόρκα και ένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έχει γίνει στους επενδυτές οι συμφωνίες για τα ξενοδοχεία στην Μαγιόρκα και την Κρήτη αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους με τις σχετικές διαπραγματεύσεις για αυτό στην Μαγιόρκα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως ο ξενοδοχειακός όμιλος είναι ο πρώτος ελληνικός που με επιτυχία προχώρησε στην ανάπτυξη μονάδα στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία στην Ισπανία όπου σημειώνει σημαντικές επιδόσεις παρά την πανδημία και δρομολογεί νέα επέκταση της εν λόγω μονάδας.

 

  • Συνολικά 138 οπτικοακουστικές παραγωγές, κινηματογραφικές ταινίες και σειρές μυθοπλασίας έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο καθεστώς του ν. 4487/2017 (cash rebate) από το 2018 μέχρι και σήμερα. Από αυτές οι 12 εντάχθηκαν το 2018, οι 22 το 2019, ενώ ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 70 και τις 30 το 2020 και τη φετινή χρονιά, αντίστοιχα. Η χώρα μας έχει ενταχθεί για τα καλά στο διεθνή χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών. Σε τέτοιο βαθμό που η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση να μην ανταποκρίνεται στην προσφορά καταρτισμένου προσωπικού και ειδικοτήτων, όπως ο οδηγός ή ο ηλεκτρολόγος γυρίσματος. Πρόκειται για επαγγέλματα που έχουν καταστεί περιζήτητα και διαθέτουν προοπτικές απασχόλησης και στο εξωτερικό.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News