Η σύμβαση των ΕΛΤΑ με τη Eurobank και το μυστικό των serviced apartments
- Τέλη του έτους ολοκληρώνεται η σύμβαση μεταξύ Ελληνικών Ταχυδρομείων και Eurobank για τη χρήση του δικτύου των πρώτων από την δεύτερη για τραπεζικές συναλλαγές. Και το ερώτημα που ανακύπτει, σε περίπτωση που Eurobank δεν ανανεώσει την συνεργασία της, είναι τι θα γίνει τα 500 εκατομμύρια των καταθέσεων που διαχειρίζονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Πρόκειται για αποταμιεύσεις που έχουν γίνει, και η διαχείριση τους πραγματοποιείται, μέσα από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ. Εάν δηλαδή τα ΕΛΤΑ κάνουν συνεργασία με άλλη τράπεζα ο καταθέτης σε μία απομακρυσμένη περιοχή της περιφέρειας θα πρέπει να πηγαίνει πλέον σε κατάστημα Eurobank ή θα μπορεί να μεταφέρει τις καταθέσεις του από την Eurobank στην τυχόν νέα τράπεζα με την οποία θα έρθουν σε συμφωνία τα ΕΛΤΑ; Δεν είναι και λίγα τα 500 εκατομμύρια, έτσι;
- Στο παρασκήνιο των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών αλλά και του κόστους μεταφοράς τους οι αγοραπωλησίες ποντοπόρων εμπορικών πλοίων έχουν πάρει φωτιά: από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έχουν αλλάξει χέρια 1.450 πλοία σε συναλλαγές αθροιστικής αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα 5 δισεκατομμύρια από αυτά επένδυσαν ελληνικές πλοιοκτήτριες επιχειρήσεις για την εξαγορά 290 πλοίων, σύμφωνα με στοιχεία της Allied Shipbroking. Τα περισσότερα εξ αυτών φορτηγά ξηρού φορτίου. Οι έλληνες εφοπλιστές παράλληλα πούλησαν 181 πλοία έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
- Η μόνη άλλη εθνική πλοιοκτησία που μπορεί να διατηρήσει το βηματισμό της Ελληνικής, αν και δεύτερη και σε απόσταση, είναι η κινέζικη με αγορές 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πωλήσεις 1,8 δισεκατομμυρίων. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι οι επενδύσεις για την ανανέωση του ελληνικού στόλου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό αφού στο ισοζύγιο η ελληνική πλοιοκτησία φέρεται να έχει αυξήσει το στόλο της κατά 110 πλοία και να έχει καταβάλει 2,6 δισεκατομμύρια παραπάνω από αυτά που εισέπραξε από πωλήσεις για την αγορά μεταχειρισμένων πλην όμως νεότερων και μεγαλύτερων πλοίων.
- Αυξάνονται και πληθύνονται τα μεγάλα projects στο real estate. Στα “new entries”, όπως αποκάλυψε, χθες, το moneyreview.gr, ανήκει το έργο αξιοποίησης των 50 στρεμμάτων της Softex, μετά την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτηρίων. Ψηλά στην λίστα βρίσκεται και η ανάπλαση του ΟΑΚΑ που περιλαμβάνεται στη χθεσινή έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν. Όπως λοιπόν, επισημαίνεται, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το master plan για την αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς στόχος είναι να εντοπιστούν οι χρήσεις εκείνες οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του project.
- Τα serviced apartments, δηλαδή τα επιπλωμένα διαμερίσματα που είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσφέρουν σειρά υπηρεσιών στους ενοίκους τους, είναι η νέα τάση του real estate που έρχεται από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Premia έχει θέσει τον πήχη για χαρτοφυλάκιο 1.000 τέτοιων διαμερισμάτων μέχρι το 2026. Όσοι γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι οι τιμές ενοικίασης θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα παρότι προσφέρεται ολόκληρο το “πακέτο”. Οι βασικοί μέτοχοι της Premia, όπως η Fastighets AB Balder, γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά όπου έχει μπει και ο διορατικός Δημήτρης Ανδριόπουλος της Dimand. Με την ισχύ να βρίσκεται εν τη ενώσει, Premia και Dimand έχουν υπογράψει στρατηγική συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας, η Premia απέκτησε κτήριο 58 πλήρως εξοπλισμένων διαμερισμάτωνα, συνολικού εμβαδού 3.600 τ.μ. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το κτήριο μισθώνει, μέχρι το 2026, πολυεθνική για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των στελεχών της.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News