Business Talk Παρασκευή 15/10/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η Eldorado, οι αμαρτίες του Δημοσίου και οι καλοπληρωτές

Η Eldorado, οι αμαρτίες του Δημοσίου και οι καλοπληρωτές
  • Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Eldorado Gold για την αναζήτηση κεφαλαίων που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου ύψους 2,6 δις. ευρώ στα πολύπαθα Μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εταιρία που είχε ξεκινήσει τις επαφές για αναζήτηση στρατηγικού σχεδίου πριν την αναθεώρηση της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο και την έγκριση του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου, φέρεται να έχει εξετάσει και εναλλακτικά σενάρια για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σύντομα σημαντικές ανακοινώσεις, εκτιμήσεις που ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο CEO της Ελληνικός Χρυσός κ. Δημήτρης Δημητριάδης βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο Λονδίνο. Το πράσινο φως για την ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου της καναδικής εταιρίας έδωσε η τροποποίηση της από 17ετίας σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο τον Φεβρουάριο του 2021 που διασφάλισε ένα σταθερό πλαίσιο για την πορεία της αδειοδότησης  των έργων για την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι στη ΒΑ Χαλκιδική. Τώρα μένει να βρεθούν   λεφτά…
  • Η επέκταση του διαδρόμου 10-28 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπήρξε ένα «κλασικό» ελληνικό έργο. Εντάχθηκε στο Master plan του αεροδρομίου το 1997 και δημοπρατήθηκε λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2005! Και αισίως ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο οπότε είχαμε και την πρώτη προσαπογείωση στο νέο αυτό διάδρομο. Το έργο όμως, μας απασχολεί ακόμη κι αυτό καθότι οι παλιές αμαρτίες-αστοχίες του Δημοσίου έχουν αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα.

  • Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε αποζημίωση 363,4 χιλ. ευρώ στην κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ που υλοποίησε το project. Ο λόγος; Ο κύριος του έργου, το ελληνικό Δημόσιο, καθυστέρησε να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, να αποδώσει στον ανάδοχο ελεύθερο το χώρο εκτέλεσης των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στις διασταυρώσεις του τροχοδρόμου F με τον διάδρομο 16-34 και τον τροχόδρομο Α. Χρήσιμη διευκρίνιση: Η αποζημίωση αφορά αστοχίες του Δημοσίου για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου. Έχει προηγηθεί αποζημίωση 1,11 εκατ. ευρώ για ένα εξάμηνο του 2019-2020 κι ένα δίμηνο του 2020.

  • Επειδή δεν είναι λίγοι όσοι πασχίζουν, ακόμη, να αντιληφθούν πώς ακριβώς λειτουργεί η ανάπτυξη, ιδού ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Αυτή την περίοδο, η Teleperformance Greece ψάχνει προσωπικό που να μιλάει είτε ελληνικά είτε άλλες ξένες γλώσσες κι αυτό επειδή η εταιρεία πάει καλά – κερδίζει ολοένα και περισσότερους πελάτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της (τηλεφωνική/διαδικτυακή εξυπηρέτηση κτλ.). Κι επειδή μεγάλο τμήμα των εργαζομένων της είναι από το εξωτερικό, η εταιρεία έχει φροντίσει για τη στέγαση κάποιων από αυτούς στο κτίριο των 58 εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων στον Πειραιά που νοικιάζει μέχρι το 2034. Οι καλοπληρωτές ενοικιαστές είναι το άλφα και το ωμέγα για σταθερές αποδόσεις στο real estate και γι’ αυτό, πριν από μερικές εβδομάδες, η Premia μέσω προσυμφώνου με την Dimand (που κατασκεύασε το κτήριο κατοικιών που μισθώνει η Teleperformance) θα αγοράσει το ακίνητο προς 10,2 εκατ. ευρώ.

  • Έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους από τις τράπεζες ορισμένα από τα πιο προνομιακά ακίνητα της πτωχευμένης εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρολογικών ειδών «Αφοί Κωνσταντακάτου» απέκτησαν νέους ιδιοκτήτες μέσω πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Όπως πληροφορείται η στήλη, στις εκποιήσεις που έλαβαν χώρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες για συνολικά τρία ακίνητα υπερθεμάτισαν δύο εταιρείες κι ένα φυσικό πρόσωπο. 

  • Πρόκειται για την κεντρική αποθήκη 10 χιλ. τ.μ., το κτήριο γραφείων με ισόγειο 165 τ.μ. και όροφο 132 τ.μ. και το κτήριο καταστήματος με ισόγειο 328 τ.μ. και όροφο 286 τ.μ. της πτωχευμένης εταιρείας που βρίσκονται σε οικόπεδο 31 στρεμμάτων στον Αυλώνα. Πέρασαν στην κυριότητα μεγάλης εταιρείας λιανεμπορίου έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη ιδιοκτησία της «Αφοί Κωνσταντακάτου» που άλλαξε χέρια, έναντι 720 χιλ. ευρώ, περιλαμβάνει οικόπεδο και κτήριο στην Πάτρα, ενώ το τρίτο ακίνητο αφορά κατάστημα 120 τ.μ. με υπόγειο 100 τ.μ. στην Καλλιθέα το οποίο αγόρασε, έναντι 104 χιλ. ευρώ, φυσικό πρόσωπο.

  • Το προσεχές διάστημα, εάν κι εφόσον υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον, θα εκποιηθούν ακόμη τέσσερα ακίνητα της εταιρείας. Το πιο προνομιακό αφορά τα κτήρια κεντρικής αποθήκης στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 108 στην ανερχόμενη περιοχή του Βοτανικού που βρίσκονται σε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων και συνοδεύονται με τιμή πρώτης εκκίνησης 1,1 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό τίμημα είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι του οποίου είχε επιχειρηθεί να εκποιηθεί το ακίνητο το 2018.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News